Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marit Paulsen om

Annons

Parlamentet som lekstuga för politiker:

- Det har varit ett Kalle Anka-parlament fram till Amsterdamfördraget. Förr var parlamentet en hygglig avslutning för lyckade och misslyckade politiker. Så är det faktiskt inte längre. Visst finns det fortfarande några gamla gubbar som flyter omkring, men inte så många. Minst hälften är extremt seriöst och hårt arbetande politiker.

Parlamentets makt?

- Den har utökats. Jag rekommenderar svenska företag, regioner, myndigheter och frivilliga organisationer att ta kontakt med parlamentarikerna. Det finns nästan ingen lobbyverksamhet från Sverige. Däremot från hela världen, inte minst från USA. Miljörörelsen i Sverige börjar förstå att vi faktiskt har en hel del att säga till om. Som parlamentariker är du ensam, du har inga experter eller någon utredningstjänst till ditt förfogande. Allt utredningsarbete får jag göra själv. Men jag har själv tagit kontakt med och fått ett underbart stöd från olika svenska experter.

Att handla med euro:

- Utan att lägga någon politisk värdering tycker jag det är synd att inte svenska folket får vara med om dessa första veckor med euron. Det är som när man brukar vara i utlandet. Det roliga nu är att kunden möts av en lika förvånad kassörska, vilket leder till många skratt. Det har också blivit en ny hobby, att titta efter från vilket land mynten kommer, och hur snabbt de sprids.

Om att Sverige bör gå med i euro-samarbetet:

- Ja. Jag tror att att euron inneburit att Europa kommit lite lindrigare undan den ekonomiska kollapsen.

När vi bör folkomrösta om EMU:

- Min högst personliga uppfattning är att detta är en fråga för riksdagen, alltså bör folkomröstningen ske i samband med riksdagsvalet i höst. Jag vill ha en omröstning så snart som möjligt.

Livet i parlamentet efter terrorattacken:

- Först var det jättekaos med ett antal nya tekniska prylar och förvirrade vakter. Sedan har det blivit ett Fort Knox. Mycket säkerhetskontroller. Speciellt lustigt är det att vi alltid får gå genom säkerhetskontroller när vi går ut. Det har också drabbat Dalarna, som skulle haft en utställning i parlamentet, men som blev inställd. Men jag håller på att ordna en ny tid.

Behövs Europaparlamentet?

- Ja, jag tror att parlamentet kommer att utvecklas och bör få mer att säga till om. Parlamentet bör få ansvar för hela budgeten, även jordbruksstöd. Då kommer en tung majoritet att se till att vi till exempel får skärpta regler när det gäller djurtransporter, att det blir stopp på exportbidragen, att det blir max 8 timmars transporttid med mera. Parlamentet står närmare medborgarna, är mer lyhört än rådet. Det är ju rätt märkligt att vi har världens mest öppna parlament och samtidigt rådet, som är världens mest slutna lagstiftande församling. Rådets öppenhet påminner mest om kommunistiska partiets kongress i gamla Sovjet.

Mer läsning

Annons