Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marit listar viktigaste frågorna - innan abborrstimmen kommer

Annons

Marit Paulsen listar de viktigaste frågorna som hon varit med och drivit igenom i Europaparlamentet:

3 Kannibalistförbudet. Exempelvis att grisar inte får ut- fordras med grisprotein. Rent tekniskt är detta det största jag gjort. Betänkandet var på 208 sidor plus 23 bilagor.

3 Totalförbud för kadavermjöl i mat, foder, kosmetika och hälsokost.

3 Salmonellakontrollen, som innebär att det 2008 ska finnas salmonellakontroll i alla EU-länder.

3 Allergimärkning av livsmedel. En lagstiftning som är oerhört mycket bättre än den Sverige hade tidigare då man inte behövde ange om maten innehöll något som var mindre än två procent. Enligt den nya lagen måste man alltid, i alla sammanhang, berätta om en produkt innehåller nötter, ägg, eller fisk, för att ta några exempel. Man kan ju faktiskt dö av att få i sig något som man är allergisk mot.

3 Matens och djurens FBI. Ett system för kontroll av mat och djur, hur det ska inspekteras och av vem. Exempelvis kommer det inte att bli möjligt att kommunens egen inspektör inspekterar det kommunala köket. Här måste nya system byggas upp.

Varje anläggning ska riskkategoriseras. Hos en handlare som bara säljer plastförpackad mat behöver man bara kontrollera kylkedjan och märkningen. Ett slakteri och en storköksanläggning, som gör mat till barn och sjuka, är däremot högriskanläggningar. Detta kommer bland annat att innebära hårdare kontroller av våra svenska storkök som jobbar med koka-kyl-metoden.

3 Förbudet att använda antibiotika i djurfoder i EU. Ett betänkande som kollegan Karl-Erik Olsson från centern varit huvudansvarig för.

3 De intereuropeiska transportnätverken. En fråga som jag jobbat med i det regionalpolitiska utskottet. Planen lägger fast vilka principer man ska jobba med när det gäller transporter: Var man ska bygga tunnlar, kanaler och järnväg.

Jag lyckades få igenom en skrivning om att det är vägar som gäller i perifera och superperifera orter.

Järnvägar och kanaler är jättebra i stora folktäta områden. Men man får inte glömma vägarnas betydelse för glesbydgen.

Mer läsning

Annons