Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marit bytte till svängig gospel

Annons

Musik som har rötterna i den afroamerikanska musiktraditionen.

Gänget sjöng allt från 1800-tals sprituals, till modernare 1970-tals gospel.

- Det jag gillar med gospel är alla känslor. Dels den jätterena glädjen, dels det allvarstyngda. Det är värdigt, konstaterar Marit Andersson.

- Den är talande och kan förmedla glädje bättre än andra musikstilar, säger hon i ett försök att göra sin passion tydligare.

Marit, som är uppvuxen i Grängesberg, är sedan några år tillbaka körledare för The Gloryfires som är Uppsalas äldsta gospelkör.

Under sin tid i Grängesberg var hon elev till Birgitta Hamberg som nu mera är kantor i Lillkyrkan. Då var Marit mer klassiskt inriktad och spelade bland annat orgel och sjöng i sånggruppen Lacrimosa.

1999 flyttade Marit till Uppsala för att studera.

- Jag var jag sugen på att sjunga gospel redan innan jag flyttade, men det fanns ingen gospelkör här. När jag kom till Uppsala såg jag Gloryfires på Kulturnatten och tog kontakt med kören. Först var jag solist ett tag, men när den förra körledaren slutade fick jag en förfrågan om jag ville ta över, berättar hon.

Det gjorde hon, och för en tid sedan vände sig Marit Andersson till sin gamla orgellärare Birgitta Hamberg och frågade om kören fick komma till Lillkyrkan och ge sin konsert.

Birgitta som svarade ja, var mycket glad i torsdags när hon lyssnade på The Glorifires.

- Det här är gospel när den är som bäst, konstaterade Hamberg och log.

The Gloryfires turné fortsätter med en konsert i Kupolen i dag, en i Mora kyrka och en i Hedemora kyrka på lördag. På söndag ger kören konserter i Sollerö kyrka och Sala kyrka.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons