Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marinsoldat Bob "hemma" i Nås

Annons

- Det här är en av mina lyckligaste dagar i mitt liv, betygade han för släktingarna Dagny Dahlin och Kerstin Hindén som åkt från Vansbro och Björbo för att ledsaga den vitale och vetgirige 80-åringen.

Flera lyckliga omständigheter ligger bakom Bob Rose besök i Nås. Bland andra förhållandet att Bobs äldre syster i Kalifornien sparat ett antal brev som sänts mellan släktingar i Nås och Amerika under 1800-talets senare del och i början av 1900-talet. En annan viktig omständighet är Bobs nuvarande hustru, Mira, som med sitt svenska ursprung insåg att Bob kanske kunde ha släktingar i Sverige som fortfarande var i livet.

Det var Mira som skickade Falu Kuriren ett brev där hon undrade om det gick att efterlysa släktingar i Dalarna utifrån innehållet i några av de brev som sparats. Efterlysningen i tidningen möttes av stor respons och inom några dagar i mitten av maj var Bob Roses bakgrund kartlagd i Nås.

På onsdagsförmiddagen togs Bob och Mira emot av släktingarna Dagny Dahlin och Kerstin Hindén. Med var också bibliotekarie Britt-Marie Jonth som inte sparat någon möda i arbetet med att förbereda besöket i Nås.

Dagen inleddes med kaffesamkväm i Kerstins föräldrahem i Utankyrka (Bertil Hemmings) med genomgång av släkttavlor och fotografier och intensiva samtal så att alla tidsplaner gick om intet. Sedan åkte sällskapet till Malmsta - byn där Bobs farsfar föddes 1846 och som såg Sigfrids Erik flytta från Nås till Amerika 1869.

Det var en märkbart rörd Bob Rose som gick omkring på gården i Malmsta. Varken han eller hustrun Mira ville bryta den and- äktiga tystnad som uppstod.

Men så blev det en visit hos ännu en släkting, Einar Hemming, innan det var dags för ett besök vid Hemmings Per Perssons grav på Nås kyrkogård. Hemmings Per var gift med en syster till Bob Rose farfar.

Det blev en smått otrolig dag för Bob och Mira Rose i Nås. För när besöket var på väg avslutas, berättade nämligen ciceronen Britt-Marie Jonth att det framkommit uppgifter som tydde på att Bobs farmor, Britta Larsdotter, också kom från Nås! Farmoderns släkt var spårade till byn Närsjö, där folk nu hoppades på främmande från Amerika. Det behövdes ingen övertalning för att få Bob och Mira att förlänga dagen i Nås.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons