Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianne kom hem med Domänverket

Annons

- I Årsta blev jag retad för min dialekt och för att jag hade flätor.

Så blev det också så att hon efter många turer i livet, återvände till Dalarna och då Falun.

Efter skolåren i Årsta började hon på PUB där hon först fick delta i deras interna utbildning.

- Kunden har alltid rätt - hur fel de än har, var ett motto, som Marianne minns väl än i dag.

- Efter ett år på Väddö folkhögskola arbetade Marianne på kirurgavdelningen på Ersta diakonissanstalt. Innan hon tröttnade på Stockholm - de vassa armbågarnas stad, säger Marianne, - hann hon med arbete dels på Postens bankavdelning, dels på Stockholms stads arbetsvårdsbyrå.

- Men jag ville från huvudstaden och fick napp i Jönköping dit jag for med tio kronor på fickan. Luciadagen 1960 började jag på kirurgavdelningen på sjukhuset i Jönköping. Under åren i Jönköping var Marianne fackligt och politiskt engagerad. Efter åtta år i vården vände hon tillbaka till kontorsvärlden och började på Domänverkets revir i Jönköping.

- Jag har alltid älskat att skriva maskin men egentligen, med facit i hand, har arbeten direkt med människor varit mycket mer givande. Att göra något för andra ger glädje.

När Domänverket, i mitten på 70-talet, flyttade sin verksamhet till Falun, såg Marianne sin chans att komma tillbaka till hemtrakterna.

- "Reviret" på Pelle Bergs backe var så mycket större än det jag var van vid från Jönköping. Jag fick visserligen nya arbetsuppgifter, nu som arbetsledare men en så stor arbetsplats gav inte samma känsla och trivsel.

Domänverkets invigningsfest på Grand blev en höjdare för Marianne.

- Ja, här svepte jag hem min sambo Erik i en tango, berättar Marianne och ger Erik ett varmt leende.

Under åren på Postverket sjöng Marianne med Postflickorna, en rolig tid minns hon och berättar att hon också spelat in en skiva.

Tillsammans med Olle Bergman, Mona Silo, Stickan Holm och Arvid Sundin var hon med på den första inspelningen av "Sjung och le".

- Det renderade ett arvode på 30 riksdaler! Vi höll till i studion vid Karlaplan. Tyvärr har Marianne inte stenkakan kvar i dag...

Födelsedagen firas på Silverstigen i dagarna tre. Då kommer vänner och släkt i omgångar. Från Borlänge kommer barn och barnbarn som hon har via Erik.

-Ja, Erik och hans familj uppskattar jag otroligt mycket, deras omtanke är en ständig gåva.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons