Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria trivs i en friare skola

Annons

- Jag ångrar inte att jag sökte mig hit. Här har jag fått möjlighet att utvecklas som människa, säger Maria.

Vi sitter i storstugan där eleverna nyligen druckit förmiddagskaffe. Maria har lite bråttom och ska snart iväg för att jobba med ett av skolans många projekt.

Efter två år på Fornby är hon snart klar med sina studier. I sommar planerar hon att resa till London och förhoppningsvis få något jobb.

- Jag har jobbat där tidigare på en pub, berättar Maria.

Hon säger att studierna på Fornby har gett henne mycket som människa och att hon känner sig beredd att börja blicka framåt mot nya studier.

- Det var det bästa jag har gjort när jag hoppade av gymnasiet. Jag hade valt helt fel linje - samhälle - och trivdes inte. Här får jag skapa och utvecklas på mitt sätt. Det har gett mig mycket, säger Maria.

Efter sommarens besök i London hoppas Maria komma in på Fornbys konstkurs i Falu gruvstuga. Maria har en skapande ådra som hon hoppas ska ge henne en chans som konstnär.

Hon tycker att folkhögskolan är en skolform som passat henne perfekt. Här har hon kunnat ta ut svängarna lite mer än vad som är tillåtet på det mer uppstramade gymnasiet.

- Här får vi mer tid för diskussioner och vi är i så olika åldrar. Det blir inte samma tugg som det skulle ha varit om vi bara varit unga elever, säger Maria.

Trots att hon trivts på Fornby säger hon att det ska bli skönt att lämna skolan.

- Ja, det blir som att lämna det här bakom mig och gå vidare med något estetiskt. Jag vill måla. Förutom att måla så tycker jag om att jobba med lera och keramik, säger Maria.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons