Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria solist i kyrkan

Annons

Bara för några veckor sedan blev det klart att Maria skulle ställa upp som solist i Norrbärke kyrka. Trots det har hon hittills endast upplevt det som hon kallar den positiva nervositeten.

- Det finns två olika nervositeter. Pirrandet är den positiva, försäkrar hon mig om.

Detta kan delvis förklaras av hennes erfarenhet inom musikbranchen. Vid 6-7 års ålder började hon i Cantilena-kören i Smedjebacken. Efter det sjöng hon i kyrkokören i ett år.

- Jag har sjungit sedan jag var liten. Musik finns i själen på något sätt, förklarar hon.

För närvarande bor hon i Örebro där hon studerar på Musikhögkolan till sångpedagog med inriktningen sång. De senaste åren har hon tillbringat dels i Göteborg där hon har läst på Billströmska Folkhögskola, dels i Linköping där hon har läst på Lunnevad Folkhögskola.

Maria är fast besluten om att hon kommer att studera ett år till i Örebro. Däremot vet hon ännu inte om hon kommer att arbeta som sångpedagog eller som solist i framtiden. Det senare lockar men konkurrensen är stor.

- Jag tänker ge det en chans, säger hon.

På midsommaraftonen kommer det att bjudas på en blandad repertoar. Både folkliga dalakoraler och klassiskt står på schemat. Bland dessa kan nämnas "I denna ljuva sommartid", "Solveigs Sang" och "Kristina från Duvemåla".

När hon själv får välja musik blir det just mycket klassiskt men även jazz och folkmusik. Hon förklarar att hon inte hinner lyssna på så mycket annat än det hon övar på.

På frågan om hon föredrar att sjunga i kör eller som solist tvekar hon innan hon svarar.

- Både ock, säger hon till slut. Som solist fokuserar du på din egen sångteknik och kan utvecklas som sångare. Som medlem i en kör är alla klanger fascinerande. Det frambringar en maffig känsla.

Inför konserten övar hon först ensam i hemmets lugna vrå och sedan tillsammans med Mona Einarsson, som kommer att ackompanjera henne på piano på midsommaraftonen.

Efter konserten kommer hon att arbeta på Stena Line. Hon har inga konserter inbokade förrän i höst och då spår hon att det kommer att bli många med anledning av invigningen av den nya Musikhögskolan i Örebro.

Förhoppningsvis kommer hon att ge fler konserter på hemmaplan i framtiden.

ANNA JOHANNESSON

Mer läsning

Annons