Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria lockar studenter

Annons

Maria läser egentligen ekonomi i Linköping men har detta år betat av kurser vid Högskolan Dalarna för att komma närmare sin pojkvän, som pluggar i Borlänge.

I sommar driver hon ett eget företag och har fått ett uppdrag av Borlänge kommun.

Det går ut på att fånga upp studenter som kommer utifrån till Borlänge och få dem att folkbokföra sig på orten. Helst ska de givetvis stanna här när studierna är avslutade.

Det är svårt att få fram exakt statistik på hur många invånare Borlänge tappar genom att lagen om folkbokföring inte följs. Att den gör det är viktigt för kommunen, dels för att man annars missar skatteintäkter, dels för att det är viktigt med positiva inflyttningssiffror och rätt antal boende i kommunen.

Det finns siffror som säger att av drygt 2000 studenter är endast 850 folkbokförda i Borlänge, men hur många av de övriga som bor i omgivande kommuner och dagpendlar, eller hur många som är distans- eller utbytesstudenter vet man inte.

Man tror dock att det handlar om några hundra som väljer att inte skriva sig i Borlänge.

- Jag tror att många avstår från att ändra adress man är skriven på för att det verkar jobbigt med blanketter. Därför ska vi ordna en möjlighet att fylla i papperen lätt och enkelt.

Det kommer att göras 16-18 augusti, under första inskrivningsveckan. Då kommer alla nya studenter till högskolan för inledande föreläsningar och givetvis för nollning.

- Vi ska ha ett inskrivningstorg centralt i skolan, med all information man kan tänkas behöva samlat på ett ställe. Där kan man träffa studenter som berättar hur det är att plugga men även representanter för Borlänge energi, Tunabyggen med fler.

Samtidigt kan man också ändra sin folkbokföring. Efter att ha fyllt i ett papper är det klart.

Dessutom arbetar Maria fram ett paket med erbjudanden från Borlänges restauranger, affärer, nöjesarrangörer med mera.

- De kommer i form av kuponger och kan vara "gå två betala för en" eller dylikt. Dessa kommer att skickas till alla som skriver sig i Borlänge.

Det blir samtidigt ett billigt sätt att marknadsföra sig mot nyblivna Borlängebor eftersom det inte kostar något för företagen att haka på.

- Jag har fått enbart positiva reaktioner, berättar Maria.

Maria har inte satt upp ett kvantifierat mål med sitt projekt. Däremot har hon som mål att få många nyblivna studenter att komma till inskrivningsbordet.

- Såväl kommunen som jag själv inser att det tar tid att åstadkomma en stor förändring och det är svårt att göra så mycket som man skulle vilja på sommaren.

- Arbetet måste fortsätta när jag är klar. Jag kommer att skriva en rapport som avslutning, där jag ska ge förslag på hur arbetet kan drivas vidare.

Kanske tar en ny sommarentreprenör över nästa år.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons