Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Gripe är död

Annons

Författaren Maria Gripe avled i dag efter en tids sjukdom. Det bekräftar Annika Lundeberg, redaktionschef på Gripes förlag Bonnier Carlsen, för TT. Hon var en av Sveriges mest kända och omtyckta barn- och ungdomsförfattare.

Maria Gripe blev 83 år gammal. Hon debuterade 1954 med boken I vår lilla stad. Hon skrev sedan över 30 böcker för barn och ungdom. Genombrottet kom 1961 med Josefin.

Gripes böcker finns översatta till omkring 25 språk och hon har fått flera utmärkelser för sitt författarskap. Flera böcker har också blivit filmer.

Maria Gripe föddes i Vaxholm 1923. Hon flyttade till Örebro vid sex års ålder, men flyttade efter sin studentexamen till Stockholm för universitetsstudier.

Ett framträdande drag i Maria Gripes författarskap var respekten för individen och tron på varje människas unika egenskaper, något som är särskilt framträdande i "Elvis"-serien som hon skrev tillsammans med sin make Harald Gripe på 70-talet. Maken, som var en känd konstnär, avled 1992 och illustrerade omslagen till nästan samtliga hennes böcker.

I slutet av 70-talet började Maria Gripe snegla mot författare som Edgar Allan Poe, systrarna Brontë och Carl Jonas Love Almqvist.

Hon ogillade det framväxande så kallade underhållningsvåldet och ville försöka skapa spänning på annat sätt. Under det kommande decenniet skrev hon sex böcker där det övernaturliga eller mystiska spelar framträdande roller: "Tordyveln flyger i skymningen", "Agnes Cecilia - en sällsam historia" samt den så kallade "Skuggsviten", bestående av "Skuggan över stenbänken", "...och de vita skuggorna i skogen", "Skuggornas barn" och "Skugg-gömman".

Flera av hennes böcker har filmatiserats, Anders Grönros regisserade till exempel såväl "Agnes Cecilia" som "Glasblåsarns barn" under 90-talet. Sommarföljetongerna i radio av "Tordyveln flyger i skymningen" och "Agnes Cecilia" blev stora framgångar på 80-talet, och har sänts i repris flera gånger.

1974 fick Gripe den internationella HC Andersen-medaljen, och 1982 tilldelades hon Litteraturfrämjandets stora pris tillsammans med sin make.

TT

Mer läsning

Annons