Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Jonth är unik

Annons

- Det var väldigt roligt och givande att få vara med. Rune Lindström har betytt mycket för mig. Jag lärde mig mycket av honom. Han lät mig tidigt vara med i bland annat TV-filmer och göra små insatser i hans produktioner, säger Margareta.

Men egentligen skulle sångfågeln från Nås bli hörselpedagog.

Fast en körresa till Wales med Dalecarliakören - under ledning av Stina Lunner - ändrade planerna. Hon ställde upp i en folksångtävling i Llangollen och blev världsmästare i andra försöket.

Sen har det bara rullat på. Hon utbildade sig först till folkskollärare i Falun. Sedan gick hon Musikhögskolan och studerade vidare utomlands - bland annat i Wien, Salzburg och London.

Under årens lopp har hon haft många utlandsengagemang. Och haft många olika uppdrag - både sångmässigt och administrativt - i Sverige.

Hon har gett ut uppemot 20 skivor och medverkat i egna TV-serier.

- Det är ett tufft jobb att vara klassisk sångerska. Det är många resor och ensamma perioder långt hemifrån. Så med ålderns rätt har jag nu tagit pension, säger hon.

Hon fick en aha-upplevelse för några år sen, då hon utbildade en ung sångerska, Helena, från Norrland.

- Jag brukar alltid sjunga i Domkyrkan (Uppsala) på första advent. Nu tänkte jag: Helena kan sjunga i stället för mig, så kan jag jobba med julmarknaden. Varför ska jag stå i vägen för ungdomarna? Jag kände mig mätt som solist.

Så nu sjunger hon inte så ofta offentligt längre. Men det händer: i somras, bland annat, på Sångs.

Men Margareta Jonth - som haft Uppsala som hemadress i snart 40 år - har fullt upp att göra ändå.

Hon jobbar aktivt i Eric Sahlströminstitutet (ett nationellt folkmusikinstitut) och i RSK, kammarmusikförbundet, där hon värnar om den vokala romanskonsten.

Och hon älskar att vara sångpedagog.

- Jag har en studio på vinden där jag bor. Där tar jag emot mina elever, som representerar alla sorters sångare. Min yngsta elev är 15, den äldsta 75. Jag älskar att försöka lära andra sjunga - det är världens bästa jobb.

Trots att hon bott utanför länet i många år återvänder hon gärna till Dalarna.

I höstas sköt hon en 6-taggare vid älgjakten hemma i Nås.

- Jag la omkull honom med ett skott från 130 meters håll, säger hon stolt.

Och hon har inte bara gjort ordentliga avtryck i musikhistorien i Dalarna.

Hennes administrativa talang gjorde att hon regisserade Storas 700-årsjubileum förtjänstfullt - och hon vände också ett nedläggningshotat Musik vid Siljan till succé.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons