Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus udda arv

Annons

- Det hela började med att jag var med en barngrupp på Dan Anderssons Minne när Siv Andersson frågade om jag inte skulle kunna tänka mig att skriva en bok, för barn, om Dan Andersson, berättar farmor Marianne Matsson.

Det borde finnas en bok om skalden, en bok för barn och ungdomar och för folk med lässvårigheter.

- Jag gick och funderade på det där, men jag kom fram till att det var alltför svårt. Ofta är hans dikter inte särskilt lättillgängliga för barn och ibland är de också en smula mörka i tonen. Dessutom använder han ju ett helt annat språk än dagens unga, vilket kan vara en svårighet för det uppväxande släktet, menar Marianne som så småningom fick klart för sig hur hon skulle lägga upp den tilltänkta boken.

- Jag skulle göra den tillsammans med sonsonen Marcus.

- Så blev det. Vi läste texterna och han frågade om svårbegripliga ord och sådant han hade en smula svårt att förstå, berättar Marianne.

- Jag skrev ner vår dialog och det resonemang vi hade fick bli själva grunden i boken.

Nu ligger manuskriptet färdigt för tryckning.

- Jag har läst vad hon har skrivit och jag tror inte att den ska bli svår att förstå för mina jämnåriga, säger Marcus som var intresserad av Dan Andersson redan innan en eventuell bok kom på tal.

- Jag hade varit på Dan Anderssonmuseet och tyckte att han verkade vara frän...

Vi har tittat på den nedskrivna dialogen mellan Marcus och hans farmor och den innehåller ett festligt exempel på när skaldens och nutidens språk möts.

Marcus filosoferar kring texten i Jungman Jansson:

- Jag tycker inte den är så rolig, mer sorglig, om ödet och kanske döden står och lurar. Har du gråtit med din Stina - det är ju inte roligt, typ, och att tjejen ska slå för en annan...

Nu har Marianne Matsson sökt pengar från kultur- och fritid för finansiering av en utgåva.

I kväll, tisdag, är det tänkt att arbetsutskottet ska ta en titt på hennes bidragsansökan.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons