Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus suverän bakom ratten

Annons

Grattis Marcus Friberg från VBU Malmenskolan i Grängesberg!

Marcus var nämligen helt outstanding när den tredje kvaltävlingen till yrkes-VM i transportteknik avgjordes på gamla gruvområdet i Grängesberg under torsdagen.

Den blott 18-årige Marcus visade upp en bländande teknik med de jättelika långtradarna. För att inte tala om tekniken under provet med trucken.

- Där hade jag nog hoppats på full poäng. Efter tre år bakom trucken vid sommarjobb på Spendrups kände jag mig ganska säker.

Och nog var 18-åringen säker. Maximala 20 poäng lade grunden till den suveräna slutsegern på 88 poäng av miximala 100. Tvåan, Henrik Nilsson, Sunne, hade 78 poäng.

Även Malmenskolans Jonas Blom, 19, från Sunnansjö gjorde en mycket stark tävling. Han slutade fyra med sina 74 poäng.

Det behöver väl knappast tillläggas att de båda VBU-grabbarna siktar på roller som yrkeschaufförer efter avslutad skol- och militärtjänst.

- Hade jag inte kört ned en bock på det första provet borde jag ha blivit tvåa, suckade Jonas.

I så fall hade han fått göra Marcus sällskap till Piteå och SM samt till nordiska mästerskapet i Danmark i slutet av nästa månad.

Efter detta stundar VM i Helsingfors sommaren 2005.

- Det ska verkligen bli roligt att få komma ut och tävla med de bästa. Min målsättning är självklart att vara med och slåss i toppen.

Förutom ära och berömmelse erhöll segraren ett ståtligt diplom samt ett par förnämliga solglasögon.

Tävlingen arrangeras av Transportfackens yrkes- och Arbetsmiljönämnd och Volvo Lastvagnar.

De fem delproven bestod i manöverkörning med lastbil, manöverkörning med lastbil+släp, körning med dragbil+trailer, truckprov samt praktisk teori.

14 ungdomar i åldern 18-19 år från Mellansverige fanns med i startfältet. Ettan och tvåan är kvalificerade till Yrkes-SM.

Resultat:
1) Marcus Friberg, Malmenskolan, Grängesberg, 88 poäng, 2) Henrik Nilsson, Sunne, 78, 3) Simon Rosendorf, Degerfors, 75, 4) Jonas Blom, Malmenskolan, Grängesberg, 74.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons