Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus slog 22 år gammalt skolrekord

Annons

Det är hösttermin och friidrott står återigen på schemat för kommunens elever. Men något samlat skolmästerskap har inte arrangerats sedan högstadiet delades upp på tre skolor 1995.

- Det är tråkigt, säger Marcus Syrén som ändå fick chansen att prova på grenen "kast med liten boll" på en idrottslektion.

Och idrottsläraren trodde inte sina ögon. Marcus kast - 76,50 - var långt. Riktigt långt. Ja, rent av nytt skolrekord med 15 centimeter, enligt noteringar från 1980 i den gamla rekordpärmen.

Legenden Per Westlund i Insjön blev tävlingssugen när Falu Kuriren avslöjade skrällen. Han ville kasta igen och utmanade gärna sin tronarvinge. Sagt och gjort. I går möttes rivalerna på Siljans-vallen.

Per började: 60,25. Marcus fortsatte: 66,40. Per ökade till 61,45, men längre kom han aldrig.

- Ingen idé att ifrågasätta resultatet. Det är bara att gratulera, skrattar Westlund som inte alls var missnöjd med sina resultat.

- Jag hade hoppats komma över 60 meter, säger han och påpekar att han redan i sexan kastade 72 meter på Insjöns skola.

- Så jag har i varje fall ett rekord kvar, säger han.

Westlund har också noterat 1.70 i höjdhopp. Imponerande.

Per och Marcus fann varandra under duellen på Siljansvallen. Båda har alltid fascinerats av att "kasta saker".

- Jag kastade ofta snöboll och roade mig med att kasta sten över sjön hemma i Helgbo, berättar Per.

- Och jag vet i sjutton varifrån jag fått armen, men jag har också alltid gått runt och kastat sten, fortsätter Marcus som på sistone spelat baseboll i juniorlandslaget - som pitcher (kastare) vad annars?

- När jag slog rekordet så knakade det i hela axeln. Det är egentligen inte särskilt hälsosamt att kasta så där långt, fortsätter han.

Marcus Syrén kan alltså bli ny, mångårig legend i "rekordpärmen" i sällskap med bland andra Falu IK:s framstående elitfri-idrottare Pernilla Allvin som uppdaterade hela tre rekord när hon gick på Sammilsdalsskolan för tio år sedan.

Mer läsning

Annons