Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus är drottning för en kväll

Annons

Klockan är strax efter tio på lördagskvällen. Discomusiken dunkar och vid borden hänger en handfull kroggäster.

I ett litet skrymsle har förberedelserna börjat. Sminkväskorna står uppradade på golvet och på ett bord ligger en stor hög med scenkläder. Och där, prydligt uppställda under det lilla bordet, står Christer Lindarws högklackade skor.

Han är nervös. Trots att han har ägnat sig åt det här sedan han var åtta år, så blir han alltid stirrig inför ett framträdande. Dessutom är Borlänge hans hemstad och det är därför extra viktigt för honom att göra en bra show.

- Man märker det direkt. Om det ska bli en bra kväll eller inte, säger han och klämmer ut en stor klick underlagscreme i handen.

Marcus är noga med makeup-underlaget. Basen. Ögonen sminkar han om mellan sina framträdanden, men underlaget lämnas kvar.

Han ska göra entré som Cher. Innan han drar på sig "hennes ögon", fyller han ansiktet med lager på lager av olika mirakelkrämer.

- I början var det mamma som sminkade mig. I dag är det jag som sminkar henne när hon ska gå på fest, berättar Marcus och drar en tunn linje svart eyeliner runt hela ögat.

Fler kroggäster har kommit till Flybar och det börjar bli trångt i baren. De flesta är tjejer mellan 18 och 20 år.

I det lilla dammiga skrymslet har Marcus stängt sminkväskorna och dragit på sig ett par utsvängda svarta plyschbyxor. Till det två åtsmitande överdelar i svart och beige. Kronan på verket blir en svart peruk.

Så gör han entré. Jublet stiger.

- If I could turn back time, mimar han i den silverfärgade micken och succén är ett faktum. Det gick hem. Nervositeten är som bortblåst.

När musiken tystnar vill publiken ha mer. Men han kliver ner från scenen, slänger kyssar omkring sig och med en hållning som är avundsvärd, glider han i väg mot sitt lilla skrymsle igen. Det är dags för förvandling.

Charlotte Nilsson. Finns det någon som har lyckats förtränga hennes utstyrsel i europafinalen av melodifestivalen? Skrikrosa byxor och en hysteriskt mönstrad top i rosa, lila och hudfärg. Marcus har exakta kopior av plaggen och glider i ett par sandaler med paljetter.

- Jag gillar att göra Charlotte, eftersom jag är så snygg som henne, säger han kaxigt och börjar lägga en ny ögonmakeup.

- Charlotte är lite slampig och jag gillar det.

Han har en timme på sig att byta skepnad. Hur han får till det vet jag inte, men visst finns det plötsligt en slående likhet mellan Marcus Groth och Charlotte Nilsson, när han svajar ut ur det lilla skrymslet igen.

- Take me to your heaven, sjunger han och söker ögonkontakt med var och en i den lilla, entusiastiska publiken.

Han strålar. Låter hela hemmapubliken förstå att det här är någonting han älskar och står för. Dragshow. Bomull och mammas bh. Paljettkläder och mängder av skickligt lagd makeup.

Marcus Groth, 17 år, är queen.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons