Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maratontjuvar dömda

Annons

Över 50 personer drabbades av 19-åringarnas framfart och stod som målsägande när Falu tingsrätt höll förhandling i målet i förra veckan. Totalt är de dömda skyldiga att betala skadestånd på över 150 000 kronor till de drabbade.

Under sju månader förra hösten och en bit in på våren stal ynglingarna 33 bilar och försökte stjäla ytterligare 22 stycken runtom i södra Dalarna.

Polisen märkte hur statistiken över bilstölder och försök till bilstölder sköt i höjden och fick till slut svar på varför när 19-åringarna greps på bar gärning efter en biljakt som slutade i ett dike.

Polisen är inte av uppfattningen att ynglingarna ägnat sig åt någon organiserad brottslighet med försäljning som mål. Bilarna har stulits, körts runt ett tag och sedan lämnats någonstans. I några fall har killarna tagit med sig stereon när de dumpat bilen.

19-åringarna har erkänt de flesta brotten. I någon åtalspunkt har den ena erkänt medan den andra uppger att han inte minns om han begått gärningen. Tingsrätten finner det dock bevisat att de två är skyldiga till samtliga åtalspunkter.

Domen blev skyddstillsyn och samhällstjänst med 240 respektive 200 timmar. Hade det handlat om gärningsmän äldre än 21 år hade dock straffvärdet uppgått i närmare två år.

Tingsrätten betonar de båda männens behov av stöd och hjälpinsatser för att komma i sysselsättning. De har dessutom stort behov av övervakning, skriver man i sin dom.

Utöver de två 19-åringarna finns ytterligare två personer medåtalade. Den ena, som är en 20-årig man från Hedemora, deltog i några av bilstölderna i början av våren 2005 och dömdes för detta till villkorlig dom och dagsböter. Den andra, en 18-åring från Hedemora, dömdes för inblandning i en av bilstölderna och en stöld av datorer i Martin Kochgymnasiet i Hedemora. Han överlämnas i socialnämndens vård.

Polisen uppger att man tillfälligt lyckades få ner de höga siffrorna för biltillgrepp i och med att ynglingarna greps i mars. Nu har man dock börjat få problem igen.

- Statistiken för bilstölder sjönk när vi fick tag på killarna. Det brukar vara så men det räcker med att något nytt gäng ska dyka upp för att det ska synas i statistiken igen. Just nu verkar det vara några som håller på för det har varit väldigt mycket biltillgrepp ett tag, säger Stefan Eriksson.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons