Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maratonmöte gav ram för EU-grundlag

Annons

EU-länderna är i praktiken överens om ett nytt fördrag som ska ge unionen en "utrikesminister" och president.

Polacker och britter var nära att stjälpa allt. Irländare kan göra det än.

Redan i juli, förmodligen den 23, ska den regeringskonferens kallas in som ska sy ihop toppmötets slutsatser till ett reformerat fördrag för EU.

Enligt statsministern blir det en rent teknisk övning, utan politisk dynamit, eftersom han och de övriga EU-ländernas stats- och regeringschefer nu har bestämt vad slutresultatet ska bli.

Resultatet, ett reformerat fördrag för EU, ska rädda kärnan i den konstitution som EU-ländernas regeringar enades om 2004, men som ett år senare röstades ned i folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna.

Det är meningen att regeringskonferensen ska vara klar till slutet av oktober i år, så att alla EU-länder hinner godkänna fördraget till EU-valen i juni 2009.

För stunden är det bara Irland som väntas kalla till folkomröstning.

Länder som Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Danmark har fått krav tillgodosedda på ändringar som ska göra att de inte behöver utlysa folkomröstning.

Till exempel har britter och danskar fått flera undantag på det rättsliga området.

Sent i fredags kväll hotade dock Merkel den dittills hårdaste kravställaren Polen med att fortsätta arbetet med fördraget utan Warszawaregeringens medverkan. En motsvarande sits har inget EU-land hamnat i sedan Margaret Thatcher-ledda Storbritannien 1985. Sverige stödde Merkels linje.

Han hävdar att Sverige bidragit till att avstyra att trösklarna höjs för länder som vill bli medlemmar i EU.

Polen drev in i det längsta krav på mer röster och större tyngd i EU:s system för att fatta beslut, för att komma närmare Tyskland i inflytande och bli betraktat som ett stort EU-land.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade att det är viktigt för EU:s trovärdighet att länderna kunde komma överens. Dessutom är det nya effektivare fördraget avgörande för att EU ska kunna fortsätta att växa.

Överenskommelsen innebär att Sverige, som ska vara ordförandeland andra halvåret 2009, kan få ansvaret för att installera den nye höge representanten "utrikesministern" och presidenten. I och med att dessa kommer på plats får Fredrik Reinfeldt inte den roll som föregångaren Göran Persson hade våren 2001, förra gången då Sverige var EU-ordförande.

TT

Mer läsning

Annons