Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maratondebatt om Irak förgäves

Annons

Republikanerna i USA:s senat blockerade på onsdagen ett försök av demokraterna att tvinga president George|W Bush att ta hem merparten av soldaterna i Irak senast i april.

Utrustade med tältsängar och kuddar inledde demokraterna i tisdags en maratondebatt i senaten om Irakkriget, och debatten fortsatte över natten.

Men demokraterna misslyckades. De har majoritet i kammaren, men lyckades inte få ihop den kvalificerade majoritet som krävdes för att få igenom kravet.

Kongressen har två kamrar. I förra veckan trotsade representanthuset presidentens tidigare veto och röstade åter för att USA drar hem sina soldater från Irak. I senaten var det dock bara fyra republikaner som valde att rösta emot Bush, varför han slapp bevittna den fanflykt partiet befarat inför omröstningen.

Flera republikaner kallade maratondebatten ett onödigt spektakel. Redan i samband med representanthusets ställningstagande meddelade Bush också sin avsikt att lägga in veto mot beslutet.

Fler än 3|600 amerikanska soldater har stupat i det alltmer våldsamma Irakkriget, som nu är inne på sitt femte år. Republikanerna har varnat för att ett trupptillbakadragande skulle kunna uppmuntra terrorister och öka risken för attacker mot USA.

TT

Mer läsning

Annons