Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mår folk bra eller dåligt av kommunala beslut?

Annons

Kommunen bör införa beskrivningar av hur beslut påverkar hälsan.

Det föreslår socialdemokraterna i en fullmäktigemotion. Skälet är att de vill få ner ohälsan och antalet sjukskrivningar i kommunen.

Ett 60-tal kommuner i landet använder sig av hälsokonsekvensbeskrivningar för att tydliggöra välfärds- och folkhälsofrågorna i den politiska processen.

Falun har ett antal intressanta projekt i gång som syftar till förbättrad hälsa för medborgarna konstaterar socialdemokraterna Anki Bergström och Jonny Gahnshag. Men kommunen har tappat fart i hälsoarbetet och ohälsa och sjukskrivningar har ökat dramatiskt de senaste åren.

Eftersom Falun har hälsa och idrott som ett av sina profilområden måste ambitionsnivån höjas högst betydligt anser Bergström och Gahnshag. Det gäller liksom att städa framför egen dörr menar de.

Ett sätt är att införa beskrivningar, en genomgång av vilka konsekvenser, positiva eller negativa, som ett förslag eller projekt har på hälsan. Den genomgången ska sedan vara ett underlag för beslut. Bergström och Gahnshag föreslår nu att även Falu kommun inför systemet som ett redskap i den politiska beslutsprocessen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons