Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskliga reservdelar

Annons

I veckan var det öppet hus hos en av Falu lasaretts mer anonyma aktörer, Aktiv ortopedteknik i Dalarna AB. Där tillverkas proteser av olika slag, men också ortoser som ger stöd åt kroppsdelar med nedsatt funktion, korsetter och specialskor i alla möjliga former och modeller.

Den mänskliga reservdelsverkstan gör vardagen oerhört mycket lättare för många av Dalarnas funktionshindrade och uppfinningsrikedomen tycks obegränsad.

- Man ser en pryl, till exempel ett kapellbågsfäste på en båt, och tänker att det där var smart, det där ska jag använda, säger ortopedingenjör Lennart Waller när han berättar om den uppfinningsrikedom och kreativitet som frodas i verkstaden.

Varje år tar ortopedteknikerna emot över 10 000 beställningar och i allt större utsträckning handlar det om handgjorda skor, skor med mera rymd och sko- ändringar. Förra året tillverkades till exempel nästan 9 000 skoinlägg och fotbäddar.

- Diabetesfoten är en skör fot ofta med dålig cirkulation och nedsatt känsel. När det börjar bli riskfötter så förebygger man skador med våra specialbyggda skor, fortsätter han.

Diabetikerna återfinns också i stor utsträckning bland dem som har benproteser. Armproteser däremot, blir allt ovanligare i takt med att arbetsplatserna blir säkrare.

Proteser känner de flesta till, men knappast ortoser som ger många funktionshindrade, inte minst barn, helt nya möjligheter.

- Barn med ryggmärgsbråck, cp-skador och andra syndrom har stor nytta av ortoser som gör att de kan stå eller sitta stabilt och till exempel träna motorik på ett helt annat sätt, säger Waller.

På bara några år har nya kompositmaterial och inte minst elektronik hjälpt reservdelsmänniskan avsevärt.

- Tidigare använde man stål, nu använder vi prepreg som är ett väldigt lätt, men starkt kolfiber, säger Waller.

Ortopedteknikerna i Falun var bland de första i Sverige med prepreg, är först i Sverige med att göra en digital scanning av fotens form, och var förmodligen först i världen med att bli ISO-certifierade.

- Vi vill inte stå stilla och trampa utan ligga väl framme i allt, förklarar Waller.

I dag arbetar 22 personer varav sju ingenjörer och tolv tekniker på Aktiv Ortopedteknik. Behoven är stora, tekniken utvecklas kontinuerligt och möjligheten att få jobb inom branschen bedöms som god.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons