Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Månskenstur över myren

Annons

Skaren var inte perfekt, men snön bar även för dem som kom med "smalskidor".

- Det var värre när jag var hit och rekade häromdagen, berättar färdledaren Roland Öjeskog, då hade den myckna nysnön precis börjat mjukna och jag orkade 500 meter. Sen drack jag lite saft och vände tillbaka till bilen.

Grunuflot är ett stort myrområde öster om Orsa, uppflikat av hundratals skogsuddar som kan göra en färd över området villsam. Särskilt i månsken, där det svaga ljuset släcker kontrasterna och allt flyter ihop.

Roland i täten och Åsa Lindqvist i kön känner trakterna och lotsar deltagarna säkert ut på en vacker tur bland glest växande myrtallar och ut över dåligt frusna vattenområden som börjat stöpa.

- Akta så att det inte fryser på under skidorna, manar Roland lite oroligt gång på gång. Men stöpet är inte värre än att man hinner över innan vattnet stiger upp i skidspåret och hemvägen går en annan rutt.

Vi stannar till för att lyssna om slagugglan är vaken men inte ens en pärluggla hörs bland alla rasslande skidor och stavar. Det är härligt att åka skidor över skaren, men den hårda snön är allt annat än ljudlös.

Ripan har varit i farten och lämnat flitiga spår över snövidden, några mindre fyrfota djur har också traskat över floten, men att artbestämma uttöade spårstämplar är inte lätt.

Någon varg är det då inte, men vargen lever i deltagarnas sinnen och under fikarasten halvvägs blir sagan om Rödluvan och vargen ett ämne för några.

Grunuflot rymmer ett av kommunens största orrspel och vi var spända på att få se bevis på att spelfåglarna har kommit igång för säsongen.

Och visst, mitt uppe på vattendelaren var snön tilltrampad över en stor yta. Där skulle det åter bli liv och rörelse i gryningen. Nu, i nattens mörker, var allt stilla.

Stilla var det också om man vände blicken uppåt. Men även om himlen finns en spännande historia att få berättad om man har Einar Skött med i sällskapet. Han pekade och beskrev planeter, stjärnor och stjärnbilder och gav storyn liv ur den grekiska och romerska mytologin.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons