Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manpower fortsätter växa

Annons

Manpower sitter i stora lokaler på andra våningen i NLT-huset. Bolaget sköter lönehanteringen åt företag. Bland kunderna finns Westinghouse i Västerås, Teracom, Swed Power som är en del av Vattenfall och Fortum.

-Totalt hanterar vi cirka 8 000 löner i Ludvika. Jag tror att vi får fler kunder. Företagens intresse för att lägga ut lönehanteringen kommer att öka, framhåller Yvonne Larsson.

Manpower Servicecenter ingår som en del i Manpower Solutions i Norden. Verkställande direktör för huvudbolaget är Göran Schiller, Stockholm. Han hoppas att verksamheten i Ludvika utvecklas på några års sikt.

-Det växer så sakteliga men kanske inte med den fart som vi hade förväntat oss från början, konstaterar han.

När Manpowers etablering offentliggjordes i februari 2001 sades det från företagsledningen att bolaget skulle ha minst 160 anställda i Ludvika inom ett par år. I dag tvivlar Göran Schiller på att man kan bli så många.

-Vi står och stampar lite.

Ludvika kommuns näringslivschef Jan Björnehaag var mycket glad när nyheten om Manpowers etablering offentliggjordes.

Han är inte allt för nedstämd över att det inte blev 160 jobb.

-25 jobb är bättre än ingenting och jag tror att de kommer att fortsätta växa, betonar Björnehaag.

Det antyds att en orsak till att Ludvikaenheten inte utvecklats som planerat är att det är svårt att få tag i kompetent personal. Könsfördelningen på Manpower är extrem -vd:n Johan Ström är ensam man bland de 25 anställda.

-Vi skulle gärna anställa killar men det är svårt att få tag i män som har kompetens på området. En person som har ekonomiutbildning i botten och har jobbat med löner är guld värd för oss, understryker Yvonne Larsson.

Hon är den tredje platschefen sedan företaget drog i gång i Ludvika på våren 2001. Den förste, Hans Simonsson med titeln vd, sparkades våren 2002.

Åke Högnelid, Borlänge trädde in som ny platschef. Men han stannade bara sju månader. Han hade förväntat sig att Manpower skulle satsa mer offensivt i Ludvika.

-Man kan säga att vi hade olika ledningsfilosofier. Men annars var det roligt att jobba där. Det var full fart och snurrigt, minst sagt, säger Åke Högnelid som i dag är verksamhetschef för enheten öron-näsa-hals vid Falu lasarett.

Yvonne Larsson är bosatt i Kopparberg och har jobbat med lönefrågor på kraftföretaget Fortum. Hon handplockades till arbetet i Ludvika.

-Jag blev uppringd av Johan Ström som undrade om jag ville bli teamledare i Ludvika (chefspositionen direkt under platschefen). Jag började i april 2003 och blev platschef från den 1 september.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons