Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor trasas sönder

Annons

Monica Annersten berättar om en familj från forna Jugoslavien som gömt sig tio månader "i skogen".

- Det var det vanliga trista, de blev sjukare och sjukare, åkte in på psyket i flera omgångar. Till slut var de så sjuka så att de inte gick att skicka tillbaka. Så nu har de permanent uppehållstillstånd , säger Monica.

Det var kortversionen.

Allt fler flyktingar väljer att gå under jorden, och allt fler engagerar sig för dem. Asylgrupper är under bildande både i Leksand och i Hedemora.

Att hjälpa människor som gått under jorden är lagligt. Det som är olagligt är att flyktingen vistas olovligt i landet, och det är hans eller hennes eget beslut.

Av de 26 ärenden som Falun-Borlänge Asylkommitté arbetat med under året har bara tre som berör sex människor resulterat i permanent uppehållstillstånd, PUT, detta att jämföra med ett 30-tal förra året. Kommittén hjälper just nu 22 familjer eller enskilda som gått under jorden.

När utredningarna drar ut på tiden far människor illa och särskilt barnen drabbas.

Vid asylkommitténs årsmöte i veckan talade Michael Williams som bor i Hedemora och är ordförande i FARR, Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas riksråd.

Williams konstaterade att synen på humanitära skäl förändrats. 1996 ansågs ett år räcka för att barnen skulle ha stark anknytning, nu är fyra-fem år inte nog

Dessutom anpassas svensk lagstiftning till EU-regler. Det betyder bland annat att flyktingar kan skickas tillbaka till länder där de mellanlandat på väg till Sverige.

Monica Annersten i Falun är en av dem som i många år arbetat med att hjälpa flyktingar genom Falun-Borlänge Asylkommitté som är den livaktigaste i landet. Här finns ett järngäng på tio personer som ger stadga åt verksamheten, andra rycker in ibland.

- Ofta bränner asylgrupper ut sig, folk jobbar ensamma. Men vi har en bra struktur, vi träffas regelbundet och stärker varandra, säger Monica som är full av berättelser om människor som flytt till Sverige och som har det svårt.

Men mycket är känsligt, man måste skydda mot myndigheter och mot grannar. "Det får du inte skriva", är en vanlig uppmaning när hon berättar.

- Vi kämpar för rättssäkerheten och ger juridisk hjälp. Ofta hittar vi missar som myndigheterna gjort när vi går igenom handlingar, säger Monica.

Hon är mycket kritisk till migrationsminister Jan O Karlssons förslag att flyktingar inte ska få komma in med en andra ansökan.

- Att kvinnor blir våldtagna är en vanligt krigshandling exempelvis på Balkan. Jag har varit med så många gånger att det tar år innan det kommer fram, och då alltid med en kvinnlig psykolog, säger Monica.

- Att kvinnorna berättar om det vid första asylförhöret är inte vanligt, de känner skam och skräck och talar inte med män om sådant. Ska de då ha sumpat sin chans, för att de inte berättade på en gång?

Nu är det fred på Balkan, men många känner fasa vid blotta tanken på att skickas tillbaka till platsen där övergreppet begicks.

Att allt fler familjer går under jorden gör asylgruppernas arbete tyngre, barn och föräldrar klappar ihop och måste få vård. De måste få matbidrag, tandvård, en tortyrutredning kostar 9 000, advokathjälp minst 5 000...

- När det blir svårare att få

uppehållstillstånd så krävs det mer. Förr räckte det med ett självmordsförsök, nu krävs det 2-3 för att uppfylla kraven på humanitet, säger Monica Annersten.

Mer läsning

Annons