Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människans svaghet

Annons

Svar till "Mats 2004", den 30 mars.

Människor i alla tider och kulturer har strävat mot en gudstro av något slag. Det verkar som om det svarar mot ett behov på samma sätt att man strävar efter toa när man är nödig. Eller har alla kulturer haft fel?

Vetenskap är vårt verktyg att systematisera och att förstå omvärlden. Att förlita sig på vetenskapen som kompass är lika smart som att en snickare frågar sin hammare om vägledning. Vetenskap hanterar inte existentiella frågor.

Lustigt nog är det dessa frågor som driver oss så hårt, inte de strikt vetenskapliga frågorna. Hur många är beredda att göra vad som helst för tyngdlagen? Vetenskapens brist är att den hanterar bara de mekaniska frågorna. De existentiella får du lösa själv...

Att tro är ondska får stå för dig själv. Miljarder har samlats in till svältande, lidande människor runt hela jorden och kanaliserats genom olika kyrkliga organisationer. Ett lokalt exempel jag kan nämna är att Elsborgskyrkan i Falun har betalt uppbyggnaden av en skola i Afghanistan.

Att människor missbrukar religion för sin vinnings skull bevisar knappast att Gud inte skulle finnas, utan visar snarare människans svaghet.

Stefan i Nuet

En illusion

"Vi tränade hårt, men varje gång vi började få fram fungerande grupper skulle vi omorganiseras. Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och också vilken underbar metod detta är för att skapa illusionen av framsteg medan den åstadkommer kaos, ineffektivitet och demoralisering."

Så skrev Gaius Petronius (död 60 e Kr).

Falubo

Mer läsning

Annons