Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen bakom affärsidén

Annons

- Jag kan inte klaga. Just nu känns det mycket roligare att vara med om att starta ett eget företag än att enbart ha hög lön, säger Lars Wiklund och ler när han tittar på de kranar och filter som gör rent vatten.

I korthet handlar företagsidén kring Pure Water Scandinavia om att med hjälp av elektronik skapa ett absolut rent vatten som kan användas till allt från kraftverk till laboratorier.

Lars har drivit sitt företag i ett år. På den tiden har han sålt vattenreningsanläggningar till bland annat Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet. I förra veckan var Falu Energi först i landet med att köpa den här typen av vattenrenare till sin fjärrvärmeanläggning.

Varje anläggning kostar från en kvarts miljon och uppåt.

- Min styrka är att vi kan erbjuda en skräddarsydd anläggning som innehåller flera komponenter från olika tillverkare. Inom branschen har man tidigare varit låst vid redan färdigbyggda anläggningar, säger Lars Wiklund.

Affärsidén har resulterat i att företagets omsättning skjutit i höjden. Det första året innebar en omsättning på 3,5 miljoner kronor, två nyanställningar och ett lokalkontor i Borås. Under det kommande året räknar Lars Wiklund med att dubbla omsättningen och anställa fler personer. Enligt planeringen ska det tredje året innebära en omsättning på 10-12 miljoner kronor och sex till sju anställda. Då börjar också satsningen på den utländska marknaden på allvar.

- I dag är jag lättad. Men det var nervöst när jag för ett år sedan började verksamheten vid regementet. Jag hade ju inga stora finansiärer i ryggen. Jag tog själv all ekonomisk risk. Jag fick en fallskärm när jag lämnade mitt tidigare jobb. Alla dessa pengar satsade jag i mitt nuvarande företag. Utan den fallskärmen hade det inte gått, säger Lars Wiklund.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons