Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation för Liza och barnen

Annons

Liza kom till Nusnäs för ett år sedan, då hon tillsammans med barnen flydde från maken i USA som misshandlat henne.

I Nusnäs bor Lizas mamma Solveig Lindström, född i Sverige och svensk medborgare. Många tycker att det inte borde vara några problem för Liza att bosätta sig i Nusnäs där mamma Solveig bor, men Utlänningsnämnden som hänvisar till att Liza inte är svensk medborgare har beslutat att hon ska lämna Sverige inom två veckor.

- Myndigheterna i USA kan inte skydda henne mot mannen, men jag kan hjälpa henne, säger Solveig om sin dotter.

Kristdemokraten Katarina Gustafsson, en av initiativtagarna till manifestationen talade om kvinnomisshandel och hon frågade mötesdeltagarna om de vill att Liza ska få stanna här.

- Ja ropade barnen från Nusnäs skola som demonstrerade med plakat. Lizas sexåriga dotter Sandra går på förskolan i Nusnäs.

Jons Ingemar Larsson, kyrkorådets ordförande, förklarade att kyrkorådet ställer upp på protesterna mot avvisningen liksom LO-facken i norra Dalarna.

Bland alla barnen med plakat och andra som samltats fanns kommunalrådet Lars Matsson Frost och Bengt Jernhall som är kommunfullmäktiges ordförande. Båda berättade att de skriver under på kraven att Liza ska få stanna i Sverige.

- Vi ska vara tacksamma över att människor vill bosätta sig här, sade Lars Matsson Frost som betonade att han var där som privatperson.

Beslutet om avvisning ska överklagas och Katarina Gustavsson fick en lista med namnpåskrifter som hon ska överlämna till myndigheterna i Stockholm.

- Ta inte mina kompisar ifrån mig, stod det på ett av plakaten som barnen från Nusnäs bar på.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons