Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifest splittrar partier inför valet

Annons

"Nationaldemokraterna och sverigedemokraterna avser att delta i valet till kommunfullmäktige i Orsa den 16 mars. Vi tar avstånd från dessa odemokratiska och rasistiska krafter."

Så inleds det manifest som socialdemokraterna, miljöpartiet, folkpartiet och vänsterpartiet i Orsa nu presenterar. Där de deklarerar att de inte kommer att bilda någon majoritet tillsammans med nationaldemokraterna eller sverigedemokraterna efter valet.

Undertecknarna av manifestet utesluter varje form av samverkan med odemokratiska och rasistiska partier, och skriver att en viktig princip i en demokrati är att det står varje parti fritt att välja samarbetspartner.

- Vi hade hoppats att också centern, moderaterna och kristdemokraterna skulle ha skrivit under på de här formuleringarna, sade Ann Beskow, s, när dokumentet presenterades.

- Men det gjorde vi inte, säger det borgerliga blockets ledare Mikael Thalin, c.

- Frågan har diskuterats tidigare. Då var samtliga partier överens om att avstå från ett gemensamt manifest för att inte skapa något martyrskap för sverige- och nationaldemokrater.

- Nu kommer man ändå till-baka och det är en konstig demokrati att före valet gå ut med sådana här saker. Sverige- och nationaldemokrater ska mötas med sakargument, inte med avståndstagande. Därför lät vi det här med manifestet bero.

Det fanns viss tveksamhet i att gå ut på det här viset också hos presentatörerna av manifestet.

Gång efter annan betonade Ann Beskow, Marie Olsson, s, Sara Källgarn, mp, Anders Johansson, v, Renate Tegethoff, fp, och Einar Martinsson, fp, att de givetvis ska respektera de partier och personer som kommer in i fullmäktige.

Vilket Anders Johansson formulerade som så:

- Vi accepterar dem som Orsaborna väljer. Men vi väljer fritt bland vilka vi vill samarbeta med.

Varefter de betonade att undertecknandet av manifestet inte är något uttryck för att de inte litar på Orsaborna, utan en varudeklaration av var de står inför stundande valrörelse.

Där de undertecknande partierna kommer att agera var och en för sig.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons