Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsidigheten talar för Örn!

Annons

Efter en egentligen alltför långt utdragen process får nu Sveriges Radio en ny verkställande direktör.

När Peter Örn axlar chefsansvaret efter Lisa Söderberg på den viktiga posten som landets radiochef, överges en tidigare princip om att radiochefen ska ha ett massmedialt förflutet. Jag kan förstå om detta leder till att en del Sveriges Radio-anställda känner osäkerhet över utnämningen, men jag tror att tvivlarna snart kommer att övertygas om att valet av Peter Örn är bra!

Jag tror att valet av Örn är av godo både för anställda och för oss lyssnare. Hans långa erfarenhet av arbete i offentlig tjänst och hans väldokumenterade samarbetsförmåga inom de sektorer där han hittills varit verksam, tyder på att Peter Örn kan bli en chef som medverkar till stadga och utveckling inom Sveriges Radio.

Örn sticker inte under stol med att han inte har någon erfarenhet av journalistiskt eller annat mediaarbete. Denna hans insikt har lett till att han redan insett värdet av en kompetent styrelseordförande som en viktig samarbetspartner i arbetet som verkställande direktör.

Att vara chef för Sveriges Radio är ett av landets viktigaste i mediebranschen. Sveriges Radio är ett företag i allmänhetens tjänst.

Rollen som public serviceföretag betyder att radion måste kunna stå fri både mot ägare och andra påtryckningsgrupper, inte minst de politiska partierna som alltid har åsikter om hur nyhets- och programverksamheten bör skotas i Sveriges Radio och Sveriges Television.

Peter Örn är medlem i folkpartiet sedan ungdomsåren och han har ett förflutet som partisekreterare för det liberala partiet. I sin nya roll måste han ta ansvar för radions uppgift i ett demokratiskt samhälle och inte agera utifrån över en ängslan om hur de politiska partierna kan tänkas reagera över programpolitiken.

Jag är tämligen övertygad om att den nye chefen också kommer att klara debatten med den politiska makten, när det kommer att hetta till. Dessutom kan styrelseordföranden Ove Joanson i sådana lägen spela en viktig roll som stöd till företagets verkställande direktör.

Som alltid när ett betydelsefullt företag får en ny ledning, diskuteras redan runt om i landet hur den nye chefen ser på den lokala radions roll i landet.

Dalarnas radiochef, Kjell Anderstedt, har nyligen presenterat en utredning om en omstrukturering av de lokala kanalerna. Hans förslag ger utrymme för olika alternativ, men alla förslagen syftar till att skapa färre chefer och ökat samarbete mellan lokalradiostationerna.

När utredningen presenterades på försommaren förklarade radio-ledningen att genomförandet av förslagen inte kunde bli aktuellt förrän den nye chefen fått möjlighet att påverka utvecklingen.

Således blir ett av Peter Örns första uppdrag att avgöra om

lokalradion i Dalarna ska fortsätta som nu eller ingå i en region tillsammans med Gävleborg eller i "värsta" fall samordnas med ytterligare lokalradioområden.

Med tanke på att Peter Örn i sina tidigare uppdrag, både hos Rikskonserter och i Röda Korset, inte varit känd för att dra beslut i långbänk, är det sannolikt att det senare i höst kommer ett beslut om hur Sveriges Radio ska organiseras och representeras utanför Stockholm.

Mer läsning

Annons