Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsidig Furudalsprofil fyller 90

Annons

Han har förekommit flitigt i tidningarna och det är idrotten och även turismen som han engagerat sig allra mest i.

Det är bland annat tack vare Axel Runns som flera utländska skidåkare tränat i Ore. I de utmärkta längdskidspåren kring Ore har exempelvis österrikare, amerikaner och längdskidåkare från dåvarande Sovjetunionen skidat fram. Redan 1939 anordnades det första skidlägret i Ore.

Givetvis var Axel Runns också en av de personer som kämpade för ishallens tillkomst, där den nu välkända hockeyskolan hålls varje sommar.

Axel Runns är född i byn Arvet några kilometer från Furudal. Och han har även haft en stor del i att Ärteråsens fäbodar i dag är en välkänd fäbod som drar många turister under sommarmånaderna. Axel började intressera sig för fäboden redan på mitten av 1930-talet och 1973 startade han fäbodskolan.

Som den samhällsengagerade medborgare han är har han också varit engagerad i politiken. Fjorton år gammal gick han med i SSU, Socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Anki Dåderman berättar vad hon tycker är det viktigaste som Axel gjort för Orebygden:

- Att Ore fick ishallen, han väckte opinion. Sedan Ärteråsens fäbodar och föreningslivet där han "tvingat" människor att gå på möten och engagerat folk. Och han har påmint politikerna om att inte glömma Ore, säger hon till tidningen.

När tidningen frågar Axel själv om hur det känns att fylla 90-år och att få den här uppvaktningen blir han nästan mållös:

- Det är otroligt, säger Axel Runns efter en kort stunds tystnad. Sedan hugger han in på tårtan och kaffet.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons