Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonsatsning på journalsystem

Annons

Det handlar om att investera i en stor central datorserver i Falun, i stället för som nu, en server vid alla de 44 vårdenheter som i dag har patientjournalsystemet.

Införandet av Profdoc 3 gjordes under perioden 1998-1999. Bland annat för att kunna garantera säkerheten inför det då fruktade milleniumskiftet.

Förutom detta fick primärvården ett enhetligt journalsystem.

Men det har också varit problem. Bland annat har systemet uppfattats som mycket långsamt med begränsad serverkapacitet.

Alternativet att inte göra någonting finns inte, konstateras i en IT-utredning. Konsekvensen skulle nämligen bli att verksamheten kommer att stå utan fungerande system för vårddokumentation.

Återstår två lösningar: En stor central server, som betjänar alla vårdenheter. Eller att datera upp alla lokala servrar, vilket skulle kosta 16-17 miljoner kronor.

- Det är ett lätt val. Dels är det billigare att investera i en central server. Men framförallt innebär det en rad fördelar när det gäller att utbyta information mellan olika vårdcentraler, och så småningom sjukhusen. Det blir lättare för informationen att följa vårdkedjan. Detta är viktigt för närsjukvårdsidén, säger Sten G Johansson, v, ordförande i driftstyrelsen.

Men ni har ju nyss, 1998-99, gjort en storsatsning på ett nytt system?

- Utvecklingen går så här snabbt på det här området. Detta är en nödvändig satsning och investering, som vi gör på tre år, säger Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons