Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljardböter i flygkartellhärvor

Annons

British Airways (BA) och Korean Air har gått med på att betala mångmiljardböter i transatlantiska kartellhärvor där även flygbolag som Air France-KLM och SAS utreds.

De brittiska och koreanska bolagen har erkänt och betalar 300 miljoner USA-dollar var för sina roller i internationella priskarteller för passagerare och frakt, meddelade justitiedepartementet i Washington på onsdagen.

Samtidigt kom besked från brittiska myndigheter att BA betalar 121,5 miljoner pund i böter för att med ärkerivalen Virgin Atlantic ha koordinerat så kallade bränsletillägg på passagerarbiljetter. Där slipper Virgin böter efter att ha berättat om prissamarbetet.

I svenska kronor handlar det om flera miljarder i böter, och då får BA och Korean Air ändå strafflindring för att de samarbetat med utredningarna.

Härvorna började rullas upp i februari förra året, då både USA och EU gjorde oanmälda inspektioner hos över 20 flygbolag runtom i världen. Bland de razziautsatta fanns SAS Cargo i Köpenhamn. USA:s justitiedepartement betonade på onsdagen att utredningen av övriga bolag fortsätter.

Enligt Ollongren kan SAS i nuläget inte göra annat än att vänta och se om EU och USA framför formella anklagelser. Men när dessa i så fall kommer mot resterande utredda bolag är oklart.

TT

Mer läsning

Annons