Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångkulturellt firade av FN-dagen

Annons

Det var bara några av programpunkterna när FN-dagen uppmärksammades i D-huset på Högbergsskolan i Ludvika på torsdagen.

Att fira Förenta Nationernas egen dag, den 24 oktober, har blivit en tradition som elever och lärare inom den grundläggande vuxenutbildningen (GRUV) och svenska för invandrare (SFI) vet att slå vakt om. Det handlar om en form av öppet hus dit alla inom Västerbergslagens utbildningscentrum är varmt välkomna.

Inför firandet fanns också en speciell inbjudan till representanter för den lokala FN-föreningen och Migrationsverkets lokalkontor i Ludvika.

- Nu är det fjärde året i rad som vi firar FN-dagen här på skolan, berättade läraren Jessica Mattsson som iklädd Gräsmarksdräkt personligen ville påvisa sin Värmländska härkomst.

- Hos oss studerar elever av 37 olika nationaliteter från hela världen och vi räknar med att cirka 300 personer ska besöka oss under dagen, sade hon vidare.

En grundläggande målsättning med FN-dagen är att sprida kunskap om organisationen och dess globala verksamhet till gagn för alla folks frihet och välbefinnande.

Under det tre timmar långa programmet fokuserades, liksom tidigare, starkt på FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Olika klasser har jobbat intensivt med det temat och gjort sevärda illustrationer som beskriver deklarationens olika artiklar. De kunde nu presenteras i utställningens form.

- Vi vill att alla ska förstå betydelsen av FN.

- De har inte lyckats med att lösa alla problem, bland annat på grund av att vissa länder inte ställer upp med avgiften, påtalar Mattsson som tror att FN är i behov av att reformeras.

- Världen förändras men FN har samma organisation och stadgar nu som 1945.

Firandet i D-husets lokaler gav många intryck. Varje kultur hade sin egen vrå där de egna specialiteterna presenterades på ett trevligt och stundom medryckande sätt.

Att provsmaka allehanda exotiska maträtter var även denna gång en mycket uppskattad aktivitet. Spännande kryddiga dofter från fjärran länder skapade atmosfär i lokalerna.

- Fantastiskt. Det här är underbart, sade läraren Jari Antell som mumsade på kurdiska läckerheter när NLT träffade honom i folkvimlet.

- Jag har tyvärr missat det här firandet tidigare så för mig blev det här en mycket positiv överraskning.

I Kinarummet träffade vi Hui Ning som målade namnskyltar i A4-format till alla som ville ha. Många passade på att få sina namn översatta och målade med pensel på kinesiska. Ning arbetade hela tiden till ackompanjemang av kinatoner via en musikanläggning.

En av firandets höjdpunkter var när en grupp flickor från Kurdistan framförde ett livligt dansnummer iklädda färggranna och gnistrande folkdräkter från sitt hemland.

- Alla presenterar sina hemländer och man märker vilken stolthet de har, sade Peter Grünler från FN-föreningen. Han hade många uppskattande ord att ge.

- Här har man skapat en väldigt fin tradition. Det är verkligen roligt.

Mer läsning

Annons