Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångkulturella gruppen viktig för integrationen

Annons

Det visade sig också mycket snart att folk reagerade starkt mot att verket inte fick fram resurser för ett värdigt mottagande. Församlingar, föreningar, partier och enskilda samlade kläder, möbler och annat för att de asylsökandena skulle känna sig välkomna. Det var ett engagemang som gjorde att vi var stolta över att vara Ludvikabor! Migrationsverket lyckades dock snart få tillräckliga resurser och de frivilligas verksamhet minskade.

Efter en motion i fullmäktige som samtliga partier ställde sig bakom, startade mångkulturella gruppen sin verksamhet hösten 2003. Syftet var att informera och förmedla kontakter mellan våra nya kommuninnevånare och Ludvikaborna samt att ge möjlighet att träna svenska språket.

Vår verksamhet på Haffas har omfattat fyra timmar varje lördag utom under sommarmånaderna och varit helt skild från Haffas övriga ungdomsverksamhet. De flesta lördagar har vi haft ett tema, exempelvis har personer från Röda Korsets tortyrcentrum i Falun, flyktingrådgivare från Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd (FARR), Amnesty i Stockholm, UNHCR i Stockholm, Rådgivningsbyrån för asylsökanden och flyktingar i Stockholm, Röda Korset i Fagersta medverkat. Dessutom Ludvika kvinnojour, sjuksköterskor från flyktingmottagningen, tandläkare och tandhygienist från Ludvika, Grängesberg, advokater från Ludvika och barnmorskor från landstinget.

Vi har också roat oss, bland annat har vi dansat och spelat biljard. La Danzer har försökt lära oss bugga och trollkarlen Kent har trollat för oss. Många idrottsföreningar har också varit inbjudna att gästa oss.

För första gången har många barn också fått se en livs levande lucia då Ludvikas lucia gästat oss varje år. I samband med internationella kvinnodagen har vi anordnat speciella teman enbart för kvinnor.

Verksamheten har byggt på ideellt engagemang och varit såväl politiskt som religiöst obunden. Vi har fikat, pratat och funnits tillgängliga för de flyktingar och asylsökande som velat fråga om olika saker. Vi har berättat om Sverige och våra värderingar och de har berättat om sina hemländer. Många Ludvikabor har också givit leksaker kläder och hushållsföremål som vi förmedlat. Vi i mångkulturella gruppen har lärt oss mycket.

Pengar har Birgitta samlat in från både enskilda, organisationer, politiska partier och kyrkor. Kommunens bidrag har varit att vi gratis disponerat lokalerna i Haffas.

Kaféet har varit välbesökt av både barn, vuxna och äldre, cirka 70-130 personer per lördag. I mars 2005 fick vi reda på att vi inte längre får disponera Haffas lokaler. En lokal som varit mycket lämplig för både barn och vuxna.

Dagens debattrio verkar alla inom Mångkulturella gruppen.

BIRGITTA GRANSTRÖM, INGER TURBORN, RIGMOR ANDERSSON

Mer läsning

Annons