Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångårig hobby visas upp för första gången

Annons

Konst har varit en hobby under många år. Detta har nu lett till att Malungskonstnärerna Annie Gunnarsson och Leif Söderlund just nu presenterar en utställning under namnet "På skoj" i Galleri Grönlands lokaler i Malung.

Annie Gunnarsson har oljemålningar och Leif Söderlund ställer ut alster i blyerts, tusch och grafik men framförallt silversmide.

Det är en unik utställning och den första riktiga utställningen som Annie Gunnarsson och Leif Söderlund har trots att de sysslat med konst under flera decennier.

Anni Gunnarsson kommer ursprungligen från Smedjebacken och kom till Malung 1969 där hon arbetade som barnmorska vid BB i Malung. Hon arbetade sedan som skolsköterska innan hon gick i pension. Men redan 1971 intresserade hon sig för konst och gick då en kurs i oljemålning för Gösta Gudru. Då det gäller konstnärsyrket förkovrade sig Annie Gunnarsson ytterligare 1995-1996 då hon gick kvällskurser för Bo Mattsson. Sedan dess har hon provat sig fram på egen hand.

I utställningen som nu presenteras i Galleri Grönland har Annie Gunnarsson många oljemålningar. Det kan i sammanhanget nämnas att Annie vid ett par tillfällen haft oljemålningar med i Malungs Julsalong. Annie Gunnarsson är också mycket aktiv i Malungs spelmanslag.

Leif Söderlund är den andre som är med i utställningen. Han är genuin Malungskarl, född i Grönland och uppvuxen i en färghandel där han arbetade i hela sitt liv fram till pensionen frånsett några enstaka år på annan ort.

Trots att Leif Söderlund alltid arbetat med färg gillar han mest svartkonst som blyerts och tusch, på senare år också grafik. Det har han hållit på med under lång tid men är noga med att betona att det varit en kul hobby.

I mitten av 1970-talet fick Leif Söderlund intresse för silversmide och han var med i en kurs vid Malungs folkhögskola som leddes av Gunnar Eriksson från Hantverkets folkhögskola i Leksand. Han blev helt begeistrad i silversmide och i den utställning som nu presenteras finns många fantastiska alster som Leif Söderlund egenhändigt smidat fram. Bland annat kan nämnas en dyrgrip - en större vas i silver. Mobyns kyrkliga syförening införskaffade vasen av Leif Söderlund som numera finns i Malungs församlings ägo. Den tillverkades 1982.

- Det har varit mycket inspirerande att arbeta med silversmide. Det är viktigt att man har tålamod om man ska lyckas och har resultatet blivit bra är man mycket lycklig, säger Leif Söderlund.

Leif Söderlund som inte heller tidigare haft någon utställning lockades ytterligare till en "konstart" då han 2001 lockades till den nya Grafiska verkstaden i Malung av konstnären Tage Jonsson. Han har upplevt detta som ett mycket intressant arbetsområde. Liksom för Annie Gunnarsson har också musiken spelat en stor roll för Leif Söderlund. Detta har båda haft mycket nytta av som konstnärer.

Utställningen kommer att pågå under en vecka.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons