Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville titta in i sjuk värld

Annons

Intresset var stort när Falu lasarett öppnade dörrarna till sina ombyggda operationssalar i lördags.

Fyra nyrenoverade salar står nu färdiga att sättas i bruk på centraloperationsavdelningen. Salarna är större än förut, och har fönster som kan släppa in dagsljus.

De två salar som är avsedda för protesoperationer är dessutom utrustade med särskilt avancerad ventilation, eftersom det är extra känsligt att sätta in främmande material i kroppen. Detta och mycket annat berättade de sköterskor som tog emot när avdelningen höll öppet hus i lördags.

Och det var många som strömmade in i salarna efter att verksamhetschef Inger Matsson klippt det blågula bandet.

I en sal visades hur ett kejsarsnitt går till. Med en docka i naturlig storlek på operationsbordet och med all utrustning på plats svarade operationssköterskorna på frågor om hur och varför ett barn kommer ut genom operation.

- Oftast görs det när barnet ligger fel, om mamman är för trång i bäckenet eller om förlossningen hållit på så länge att hon inte orkar mer. I vissa fall är det kvinnor som är väldigt förlossningsrädda som också får göra kejsarsnitt, säger Gerd Hedlund, som är operationssköterska.

På en tv-skärm kunde besökarna också se ett riktigt kejsarsnitt på film.

- Det var lite äckligt i början, men det slutade bra, säger sjuårige Sebastian Alajääski, som med intensivt intresse följde hela förloppet från början till slut.

I övriga salar fick besökarna en inblick i en del av den övriga verksamheten. De fick se gallstensoperationer och titthålskirurgi, höftproteser som opereras in i ortopedisalen, och de kunde läsa sig till övrig information om kostnader, väntetider och annan intressant fakta.

Visste du till exempel att det kostar 88 miljoner kronor per år att driva operationsavdelningen? Det innebär en kostnad av 321 kronor per invånare i länet varje år. Flera av dem fick i lördags svar på vad pengarna går till.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons