Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville ta farväl av Ulf Grape

Annons

Den 1 augusti rycktes polismannen Ulf Grape bort på ett obeskrivligt sätt. I går samlades familj, vänner och omkring 200 poliskollegor för att ta avsked.

Polisbil efter polisbil strömmade in till Hedemora under fredagsförmiddagen. Kollegor kom även gemensamt i stora bussar för att hedra Ulf Grape.

Kistan fördes i kortege från Huddinge till Hedemora, och efter begravningsgudstjänsten, vidare till Falun.

Stockholmspolisens musikkår spelade medan kyrkan fylldes och arbetskamrater från Avesta och Hedemora bildade hedersvakt kring kistan som var smyckad med liljor och rosor.

Sist in kom Grapes familj tillsammans med kontraktsprost Anders Berglund som förrättade begravningsgudstjänsten.

- Att veta att yrket är utsatt ska inte få betyda att livet är skyddslöst, säger Berglund innan tonerna av gruppen Queens låt, No one but you, ljöd ur högtalarna. Queen var ett av Ulf Grapes favoritband.

Över 300 personer defilerade förbi kistan till toner från orgelmusik framförd av Lennart Bengts. Rikspolischef Sten Heckscher höll tal.

- Bilden av Sverige är ett sommarleende landskap med gröna björkar och blå sjöar och lugn och ro. Det är en bild som också väl stämmer in på Hedemora och Dalarna. Men det finns också en annan bild. Hela Sverige skakades av nyheten att Ulf mördats och sommaren bytte ansikte till chock och djup sorg, säger han.

Dalapolisen visade sitt deltagande till familjen genom att snabbt och professionellt gripa gärningsmannen, menar rikspolischefen.

Ordförande i polisfacket, Jan Karlsen, kände Ulf Grape väl eftersom denne var fackligt engagerad.

- Vidden av Ulfs död blir värre ju mer vi försöker förstå den. Ett angrepp på en polis är ett angrepp på polisväsendet och därmed samhället och demokratin.

Polisstyrelsens ordförande, Inga-Britt Kronnäs Samils, är djupt tagen.

- Det finns inte ord, ju starkare man känner desto mindre har man att säga. Det har tagit oss hårt alla inom polisväsendet. Det är de här polismännen som gör skillnaden att vi kan leva tryggt, en trygghet som vi politiker tycker så mycket om att prata om.

Det rådde sorg och förstämning i kyrkan men begravningsgudstjänsten var ljus. Poliskören i Stockholm och Stockholmspolisens musikkår gav ceremonin en fin och mäktig inramning.

Kårandan bland de närvarande polismännen var påtaglig. Polisen tar hand om de sina in i det sista.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons