Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville fira sommaren

Annons

Spelmän och folkdräktsklädda dansare, fiskdammar och varm korv. Inget saknades när midsommaren firades runt om i kommunen. I Nås restes stänger både vid Lisskvarnsgården, där Nåsspelmännen såg till att den rätta takten infann sig inför dansandet, och vid Storänget dit majstångsdekorationerna traditionsenligt fraktades på flytetyg längs älven. Sid Jansson underhöll vid Lisskvarnsgården med visor och anekdoter medan Storänget bjöd på både byakamp, pubunderhållning med Mats Jonth, logdans och Rockhjältarna på scenen.

I Järna samlades stora skaror vid hembygdsgården i Grånäs dit Järna spelmanslag, tryggt omgärdat av stabila hemvärnsmän, tågade från skolmuséet. Bygdens kraftkarlar såg sedan till att stången kom på rätt köl innan dans och lekar tog vid. Ackompanjerade av Järnaspelmännen bjöd Västerdala folkdanslag på uppvisning innan Gösta Zetterberg talade till midsommarens ära. Som avslutning bjöds den stora publiken på brassmusik innan det var dags att vända hemåt för att koka färskpotatis, sprätta hål på sillburkar och säkerligen även vrida nacken av en och annan nubbebutelj.

I Vansbro genomfördes firandet i Lokparken där Västerdala folkdanslag med spelmanslag bjöd på uppvisning innan det allmänna dansandet tog över. De som ändå valde att hoppa över både små grodor och raskande rävar kunde istället samlas runt fikaborden eller ta plats i den ringlande kön till den alltid lika populära fiskdammen.

Äppelboborna, hemvändare och andra tillresta gick man och kvinna ur huse och begav sig till den vackra gammelgården. På gårdstunet väntade den pampiga stången i horisontalläge, pyntad och klar, på att resas mot skyn. Erik Johansson ledde dansandet med Äppelbo spelmanslag som ackompanjatörer och för hyllningstalet till midsommaren svarade Henrik Brandt.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons