Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill växa!

Annons

Vi bör alla vara medvetna om att våra stora och ofta internationellt framgångsrika företag är en förutsättning för väldigt många av våra många viktiga mindre företag. Det handlar om direkta leveranser av varor och tjänster till industriföretag men också om olika typer av serviceföretag som betjänar den bygd där det större företaget bedriver sin verksamhet. Det handlar om ett ömsesidigt beroende som ofta blir tydligt när det större företaget vacklar eller i värsta fall läggs ner. I sådana fall påverkas dessvärre betydligt större grupper än de direkt anställda. Se bara på den senaste tidens utveckling i Vansbro.

Det finns alltså ingen motsättning mellan stora och små företag. Tvärtom är det så att de betingar varandra. De stora företagen behöver nämligen de många små för sin utveckling. Vi som på olika håll och på olika sätt företräder privat företagsamhet måste sluta att söka skillnader inom oss. Se till det som förenar i stället och låt oss med all kraft försöka påverka våra beslutsfattare, med näringsminister Thomas Östros i spetsen, att vara mindre mångordiga och mindre klåfingriga och verkligen leverera det man så många gånger utlovat. Vi behöver mindre pålagor och bättre villkor för alla företag så att vi får ett företagsklimat där alla företag kan utvecklas.

Enligt den undersökning som jag inledningsvis refererade till vill alltså sju av tio företag växa. Tre av tio är nöjda med sin storlek. De som vill växa ser framför allt kostnaden för att anställa och det totala skattetrycket som det största hindret för tillväxt.

De som är nöjda anger att alternativet att växa är för riskfyllt på grund av kostnaden för att anställa och det totala skattetrycket. Det är alltså samma skäl som ligger bakom svaren. Sju av tio anser alltså att "glaset är halvfullt", de andra ser det som "halvtomt". Det känns i vart fall bra att majoriteten av våra företag är optimister även om villkoren för deras företagande måste bli bättre.

Dalarna och Sverige behöver fler entreprenörer. Det betyder inte att alla måste bli företagare även om det behövs fler företag. Men det betyder att fler människor tar ansvar för sig själva och sin egen utveckling och att fler människor ser och verkställer de möjligheter de har. Om detta sedan leder till att fler människor vill starta och driva företag är det naturligtvis mycket välkommet. Det kanske blir ett soloföretag men kanske också senare ett företag som kan växa och därmed skapa ökad sysselsättning åt andra.

Valet om tillväxten bör eller ska ske i form av närverk, med andra soloföretagare, eller direkt i det egna företaget, tycker jag att både Svenskt Näringsliv och Annelie Kjellin ska överlåta åt den enskilde företagaren att bestämma. Här finns inget rätt eller fel så länge det inte är begränsande regelverk som styr valet.

CARL STRÖM

Carl Ström är regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. Svenskt Näringsliv är en opolitisk förening som omfattar cirka 60 000 företag inom 50 olika arbetsgivar- och branschorganisationer. Mer än 70 procent av medlemsföretagen är små och har färre än tio anställda.

Mer läsning

Annons