Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill köpa billiga tomter

Annons

- Det blev en oerhörd respons när ni skrev i tidningen om att man kunde köpa villatomter i Orsa för 1 krona styck, säger kommunens markingenjör Rony Bäckström.

- Särskilt sedan riksmedia hängt på. Det ringer faktiskt folk från hela landet och hör sig för. Jag har inte hunnit med så mycket annat under de här veckorna än att svara på alla förfrågningar. Men det är bara kul att intresset är så stort.

Ett 80-tal tomtspekulanter har hittills hört av sig och det är särskilt tomterna på Digerbergets sluttning och i Skattungbyn som människor har fastnat för. Ett avtal är redan skrivet och fler är på gång.

- Men det är ju inte bara att köpa en tomt för 1 krona, säger Rony Bäckström, för att bygga en villa krävs så mycket mer. Man ska ha finansieringen klar, göra upp med en husleverantör eller byggfirma, fixa bygglov och mycket annat.

- Ett villkor för att få köpa en tomt billigt är ju att byggnationen kommer igång tämligen omgående.

Erbjudandet om de billiga tomterna kom som ett svar på konstaterandet att husbyggandet i Orsa i stort sett har varit obefintligt under den senaste tioårsperioden.

Fritidshus byggs däremot och trycket är stort på särskilt Fryks-ås-Grönklittregionen.

Där har kommunen för närvarande inga tomter till salu, där-emot mark. En diskussion pågår om hur frågan om ett utökat boende i området ska lösas.

Eventuellt kan det bli aktuellt att låta något fastighetsbolag svara för exploateringen.

- Men då måste det ske under villkorade förutsättningar, säger Rony Bäckström, som med emfas har hävdat att de avtal som skrivs vid försäljning av industrimark för symboliskt belopp måste innehålla en återköpsklausul, som träder i kraft om förutsättningarna förändras.

Sådan klausul saknas i redan uppgjorda affärer med industrimark, men stadsarkitekt Anders Björklund och näringslivschef Ola Granholm har getts uppdraget att se över avtalens framtida utformning.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons