Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill konfirmeras

Annons

Kyrkorna var mycket välbesökta under helgens konfirmationshögtider.

- Intresset för konfirmationen är glädjande stort. Drygt 60 procent av ungdomarna i Gagnef konfirmeras och i hela stiftet är det bara ett fåtal församlingar som ligger över 50 procent, berättar kyrkoherde John Sund, som hoppas att intresset för konfirmationen ska hålla i sig.

Efter skolavslutningen inleder han sommarläsningen med ett tiotal ungdomar.

I Gagnefs kyrka samlades uppskattningsvis 350 personer på lördagen och 500 på söndagen för att att se ett drygt 30-tal ungdomar konfirmeras. Ungdomarna har gått och läst för komminister Timo Löppönen, som lät dem ge kyrkobesökarna exempel på sina delvis nyförvärvade kunskaper och insikter. Johanna och Sofia Östling samt Maria och Johanna Unosson spelade fiol och konfirmanderna sjöng.

Kyrkoherde John Sund invigde församlingens nya korkåpa, som under våren sytts och broderats av Karin Andersson, Bodarna.

- Församlingen saknade tidigare en korkåpa, som är ett festplagg som används vid högtidliga gudstjänster utan nattvardsfirande, förklarar kyrkoherden.

På söndagen tog kyrkorådets ordförande Elsa Spännar fram Karin till koret och berättade om arbetet med kåpan, som är sydd i sidentyg. Den har finansierats med hjälp av donationsmedel och stor omsorg har lagts ned på färgvalet, så att den ska smälta in i kyrkorummet, utan att försvinna.

- Precis som prästerna under gamla testamentets tid bar Israels barns stamsymboler på bröstskölden bär Gagnefs präster nu Älvmötet, kommunvapnet, i form av ett y-kors på korkåpans sköld, berättar Karin Andersson

I Mockfjärd var det 14 ungdomar som konfirmerades. De har läst för diakoniassistent Gunvor Åhs och komminister Jan Svensson, som ledde högtiden.

Konfirmanderna redovisade vad de lärt sig och åskådliggjorde Skapelsen i form av ett tecknat och målat kyrkfönster. Mockfjärds spelmanslag medverkade med musik. Ungefär 250 personer hade samlats i kyrkan.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons