Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill ha hemligt telefon- nummer

Annons

Att hemlighålla sitt telefonnummer kostar sedan i somras inget extra på grund av en EU-anpassning. Men någon rusning efter hemliga nummer har det inte inneburit.

Cirka 10 procent av svenskarna, eller omkring 400 000 hushåll, har begärt att slippa skylta med sitt nummer och ungefär så många har det varit de senaste åren.

Skillnaderna över landet är stora. Största andelen hemliga nummer finns i storstädernas förorter visar en genomgång som Telia Sonera gjort åt TT.

I vissa sådana områden har så många som vart fjärde hushåll hemligt nummer - medan bara några få procent av boende i små och medelstora kommuner har valt att vara hemliga.

-Vi frågar aldrig om orsaken till att någon vill ha hemligt nummer, men det händer att människor självmant berättar varför de vill ha det, säger Hans G Larsson på Telia Sonera.

Skälen till att ha ett hemligt nummer varierar naturligtvis. Personer som är eller känner sig förföljda har det ofta, och man kan konstatera att det är vanligt i invandrartäta områden. Varför sådana områden är överrepresenterade finns det ingen ordentlig förklaring till. Men det kan, tror Hans G Larsson, röra sig om en rent allmän osäkerhet i det nya landet och ibland säkert finns ett inslag av rädsla att bli hittad, när man inte vill bli det.

-Yrkesgrupper som inte vill skylta med numret är poliser, åklagare, socialarbetare, anställda inom kriminalvården, kronofogdar och kändisar, säger han.

Politiker däremot har mycket sällan hemligt nummer.

Att få ett hemligt nummer innebär att det inte förekommer i kataloger eller upplysningstjänster och att det inte syns i nummerpresentatörer. Ett hemligt nummer lämnas bara ut om polisen begär det vid grova brottsutredningar.

Även om numren inte är tillgängliga händer det ofta att undersökningsföretag ringer hemliga nummer eftersom de ibland använder sig av slumpmässiga nummerserier.

-Eftersom så pass många nummer är hemliga är det inte konstigt att företagen då och då prickar in ett sådant, säger Larsson.

-En förklaring till att det inte är ännu fler som har hemliga nummer är att detta av naturliga skäl gör det krångligt att få tag på personer. Och de flesta vill faktiskt vara tillgängliga, tror Hans G Larsson.

Den som har ett nummer bör vara uppmärksam på att om man självmant ger ut sitt nummer till exempelvis ett kundregister, så kan det säljas vidare till andra kundregister.

VARG GYLLANDER/TT

Mer läsning

Annons