Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill ha friår

Annons

Intresset för det så kallade friåret är mycket stort i både Rättvik och Leksand, men det finns bara 33 platser i de två kommunerna för länsarbetsnämnden att fördela.

- Intresset är mycket stort för friåret. Många människor kommer hit till oss för att ställa frågor, få mer information och ansökningsblanketter. Hur många som sedan lämnar in ansökan, vet jag inte, säger chefen på arbetsförmedlingen i Rättvik Marie Olsson.

På länsstyrelsen i Falun sitter förmedlingsansvarige Leif Ydnäs och tar emot alla ansökningar. I Sverige finns totalt 12 000 platser att fördela, i Dalarna totalt 395. Hur proceduren exakt ska gå till vet ingen förrän riksdagen fattat beslut om nästa års budget.

- Vi har fått ungefär 700 ansökningar om friår och vårdpersonal och lärare inom den kommunala skolan dominerar. Det är också fler kvinnor än män som ansöker, säger Leif Ydnäs.

Den sökande måste uppfylla vissa grundkriterier för att vara aktuell för friår. Personen ska ha varit anställd minst två år och det ska inte föreligga företrädesrätt, personen ska inte vara på tur för en ledig tjänst. Så tolkar åtminstone länsarbetsnämnden riktlinjerna i budgetpropositionen. Ännu finns inga riktlinjer för länsarbetsnämnderna att rätta sig efter i arbetet med friåret.

Prioriterade grupper som ska ersätta personer som beviljats friår är långtidssjukskrivna, arbetshandikappade eller invandrargrupper.

Alla väntar. Inte minst alla som ansökt om friår. I början av december ska riksdagsbeslutet komma och hela friårsarbetet komma i gång på allvar.

- Det blir intensivt. Många vill ha besked och kunna planera sin tillvaro, men många frågetecken återstår. Vi väntar, säger Leif Ydnäs.

Personer som beviljas friår får ett så kallat aktivitetsstöd som motsvarar 85 procent av a-kasseersättningen.

- Det blir inte så mycket för vissa, men många tycker att det är värt det. Flertalet tänker inte på att aktivitetsstödet inte är semestergrundande, vilket betyder att det till exempel för lärare som arbetar in en lång ledighet under året kan bli problem.

Hur människor med friår i allmänhet ska lösa problemet med att aktivitetsstödet inte är semestergrundande kan inte Leif Ydnäs svara på, eller andra frågor som rör friåret.

- Som sagt många frågetecken kvarstår, säger han.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons