Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill bli djurvårdare

Annons

I höst startar en ny nationell utbildning i Rättvik för de som vill jobba professionellt med sällskapsdjur. Utbildningen är redan en succé. Till 16 platser finns 67 sökande.

- Roligt. Det stora urvalet innebär troligtvis att vi får välmotiverade elever, säger läraren Maria Jonsson.

Läraren Maria Jonsson har under våren arbetat hårt för att förbereda det nya "Naturbruksprogrammet Djurvård" vid naturbruksgymnasiet i Rättvik. Hon har en bakgrund som utbildad djurvårdare - och har bland annat jobbat vid djurparken i Slottsskogen, Göteborg.

I höst startar utbildningen. Då ska lokaler och kursplaner vara klara. I dagsläget har utbildningen två speciallärare. Nästa vår finns tre.

- Det första läsåret koncentrerar vi oss på de vilda djuren. Vi läser bland annat kursen "Världens djur". Till det läser eleverna de vanliga kärnämnena. År två koncentrerar vi oss på hur man sköter djur i "fångenskap". År tre ska eleverna lära sig det grundläggande i hur man förebygger olika sjukdomar. Stor vikt läggs vid lagar och djurskydd, säger Maria.

I utbildningens egna nyrenoverade lokaler vid Naturbruksgymnasiet pågår förberedelserna för fullt. I lokalerna ska allehanda husdjur hysas till hösten.

- Vi blir faktiskt officiellt godkända som djurpark. Det måste vi vara för att få hysa de djur vi ska ha här. Vi kommer bland annat ha de vanligaste sällskapsdjuren - som hamstrar, fåglar, fiskar, kaniner, ormar, leguaner, insekter och groddjur - förutom hundar, säger hon.

Elever vid "Hästprogrammets" smådjursinriktning har hjälpt till med att förbereda lokalerna. Bland annat har de monterat djurskelett för anatomiska studier och byggt terrarier.

- Om den här utbildningen funnits tidigare hade jag sökt den direkt. Den verkar bli mycket bra, säger eleven Ann Ridderström.

Utbildningen ger inga garanterade jobb.

- Det är en grundläggande utbildning. Främst har vi tänkt på de som i framtiden kommer att stå i zoo-affärer. Men utbildningen ger också en grund för vårdare i djurparker. Samtidigt ska man veta att många vill arbeta med djur. Det finns inte jobb för alla, säger Maria Jonsson.

Nästa intagning, till höstterminen 2003, genomförs under nästa vår. Utbildningen är öppen för alla sökande i landet, så kallat riksintag.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons