Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill bli deltidsbrandman

Annons

Det kom 13.

- Det var långt över förväntan, konstaterade ställföreträdande räddningschefen Mats Carlsson.

Hög ålder och förändringar på arbetsmarknaden som medfört att det flaggats för kommande flytt från Smedjebacken.

Det är två faktorer som spelar in då räddningstjänsten vänder sig till den breda allmänheten och ställer frågan: "vill du bli deltidsbrandman?".

- Vi bedömer att vi i dagsläget har behov av fyra nya deltidsbrandmän, säger räddningschefen Veikko Koskelainen.

Tisdagens informationskväll på brandstationen var förstås det första steget i den riktningen. Och som sagt, intresset förefaller vara mycket stort.

Till brandstationen kom fler än dubbelt så många som räddnings-tjänsten hoppats på. Dessutom hörsammades också nyheten i sammanhanget.

Nämligen ambitionen att få in kvinnor i manskapet.

Tre av dem som kom var kvinnor.

- Vi vill gärna få in damer i kåren. Men kvinnor har för den delen ingen förtur, utan måste kvalificera sig in precis som männen, klargjorde Veikko Koskelainen.

Räddningschefen och hans ställföreträdare visade en informa-tionsvideo om vad det innebär att jobba som deltidsbrandman.

De berättade om vilka krav som ställs, att grundutbildningen är fem veckor lång och ganska tuff. Aspiranten förväntas vara i god konditionen, såväl psykiskt som fysiskt och klara både rökdykning och höga höjder.

Minst 50 timmar om året är det övning. Och var fjärde vecka har deltidsbrandmannen jour, grupp-övning varje måndag och kårövning en gång i månaden.

Det framgick förstås också att deltidsbrandmännen inte jobbar oavlönade. Jourveckan ger 2 670 kronor, första larmtimmen 164 kronor och påföljande timmar 109 kronor.

Att vara deltidsbrandman innebär vidare att det ställs krav på var vederbörande bor och arbetar. Anspänningstiden (tiden det tar från hemmet eller jobbet till brandstationen) får vara högst fem minuter.

Av det gäng som kom till informationskvällen klargjorde tio personer att de är villiga att gå vidare genom att skriva på en intresseanmälan. Av dessa var två kvinnor.

Därmed står det klart att räddningstjänsten i Smedjebacken fått ett angenämt problem på halsen - konkurrens om de fyra platserna.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons