Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vägar att gå

Annons

Att bestämma sig för ett gymnasieprogram innebär ett vägval, även om det inte betyder att du fortfarande kan ändra dig.

- Det finns många valmöjligheter även när du bestämt dig för ett program, säger Kent Hedström som är studievägledare på Haraldsbogymnasiet.

Tillsammans med andra studievägledare, lärare och elever från olika gymnasieskolor fanns han på plats för att ge åttondeklassarna en första inblick i vad som väntar efter högstadiet.

- Förutom prao är detta den första kontakten som eleverna får med världen utanför grundskolan. Meningen är att detta ska få eleverna att börja fundera, säger Kent Hedström.

För många av åttondeklassarna som besökte mässan var osäkerheten stor om vilket program och vilken skola de ska välja om knappt ett år. Andra vet redan nu vad de vill göra i framtiden.

- Jag har nog redan valt. Det lutar åt omvårdnadsprogrammet, säger Jessica Hägg, 15 år.

Även om hon bestämt sig för ett program så funderar hon fortfarande på vilken skola som blir förstahandsvalet.

- Det är bra att få se alla olika skolor, man får prata med elever och lärare som berättar mer, säger Jessica.

Även föräldrar var inbjudna och många tog chansen att få veta lite mer om deras barns utbildningsmöjligheter.

- Min son får välja det han själv tycker är bäst. Jag är här för att få mer information om vad det handlar om. När jag själv skulle välja fanns inte den här möjligheten, säger föräldern Tore Sjöblom.

Studievägledaren Kent Hedström vill avdramatisera gymnasievalet. Många tycker annars att det kan kännas för tidigt att välja yrkesväg redan som 15-åring.

- Det viktigaste är nog att man gör det val som känns rätt just nu. Att det blir något som du som 15-åring tycker om, säger Kent Hedström.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons