Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många upptäckte pärlan Björsjö

Annons

- Syftet med de här dagarna - som vi kallar Upptäck Björsjö - har varit att visa upp vår vackra by, och många har tagit chansen att hälsa på oss. Det har varit en jämt ström av besökare hela dagen, bekräftar Göran Gunnarsson som är ordförande i Björsjö Bylag och Intresseförening när det drar ihop sig till stängningsdag för lördagens evenemang.

- Vi har hört många berömmande ord om både själva arrangemanget och den vackra naturen, säger han.

Det är inte svårt att stämma in i lovsången. Ett förstagångsbesök i byn måste ha gjort djupt intryck.

Vädermakterna var på nästan spralligt humör och vitsippsbackarna såg ut som klippta ur en turistbroschyr.

Att sedan den sociala gemenskapen över kaffebord och loppmarknadsfynd var bästa möjliga gjorde inte heller det hela sämre.

Det gällde att vara snabbt på plats. Hade man lockats till byn för att köpa på sig nybakat tunnbröd från byns bagarstuga gällde det att vara med när startskottet small (från skyttesimulatorn uppe på Kungajaktsutställningen).

-Ja, det dröjde inte många minuter förrän det var slut på både tunnbröd och pizza (!) , bekräftade den lokale pizzabagaren Mårten Svensson när han så småningom fått slut på anstormningen framför ugnen.

- Det här var första gången vi arrangerade en sån här dag, men säkerligen inte den sista, säger Göran Gunnarsson som förutom ovan nämnda attraktioner kunde erbjuda tillresta och bybor på öppet hus i den lilla byskolan, ponnyridning, köp av ädelfisk, getost och smycken och en meditativ stund över en fika i bystugan.

Många tog den chansen.

Björsjö gjorde fin reklam för sig de här dagarna men så medverkade också vädergudarna på ett nästan inställsamt sätt och att sitta vid bystugan och titta ut över vitsippsbackarna hade kunnat göra vilken Hells Angel som helst gråtmild av lycka.

En iakttagelse som gör mig tankfull: På loppmarknadsbordet tycktes hela byns bestånd av strykjärn vara till salu.

Ser ni någon sällsynt skrynklig människa är vederbörande sannolikt från en ovanligt vacker by i Smedjebackens kommun.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons