Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tips om friska arbetsplatser

Annons

- Konsten är inte att anställa, konsten är att behålla folk.

Det konstaterade Sören Carlsson-Sanz, akutkliniken på Södersjukhuset i Stockholm på Företagardagen i Mora.

Förutom ekonomi handlade dagen om den friska arbetsplatsen.

Sören Carlsson-Sanz betonade också att det inte räcker med att ha en bra akutvård. Måndagen är värsta dagen för akuten. Orsak: arbetsplatsolyckor. Därför måste det till en diskussion med företrädare för arbetsplatserna. Akutfolket vet också att vissa vägsträckor är mer olycksdrabbade än andra. Här räcker det inte att lappa ihop olycksoffren - vägavsnitten måste åtgärdas. Till detta kommer allt våld i hemmen som akutfolket ser dagligen.

Att mycket kan göras på arbetplatserna för att få ned sjuktalen visade också Göran Theordorsson, personaldirektör på Föreningssparbanken och Kristina Alsér, Mercantus i Vimmerby.

På Kristina Alsérs företag genomgick företagets anställda en så kallad teamutveckling. Jobbigt värre och tidskrävande, men det gav resultat både i form av bättre lönsamhet och färre sjukdagar.

Modellerna för det friska företaget är olika. Men vissa gemensamma drag framkom hos föredragshållarna:

Det är billigare att ta hand om den arbetskraft man har, än att anställa nytt eller vikarier för långtidssjuka. De anställda måste känna att de har inflytande över sin utveckling och sitt arbete. Man måste prata med varandra istället för om varandra.

Men en del handlar också om regler och bestämmelser, till exempel skattekrånglet kring friskvårdsinsatser.

Regeringen är också i högsta grad inblandad i arbetet att få ned sjuktalen och friskare arbetsplatser.

Arbetslivsminister Hans Karlsson kunde i Mora bara berätta vad regeringen funderar på att föreslå - ännu är förslagen inte klara.

Men att arbetsgivarna, både privata och offentliga, kommer att få betala mer för heltidsjukskrivna anställda i framtiden är troligt. Samtidigt betonade dock Hans Karlsson att de minsta företagen måste få speciella regler så att de inte stjälps.

Även arbetsgivaravgifterna måste sänkas så att ökningen av utgifterna för sjukskrivningarna kompenseras om man ser till hela arbetsmarknaden.

En sådan lösning innebär förstås att det blir dyrare för företag med många sjuka och billigare för företag med få sjuka, men det kan ju företagen själva göra något åt.

Samtidigt vill regeringen få tidiga möten till stånd mellan den sjuke, dess läkare, arbetsgivaren och försäkringskassan för att komma fram till bra lösningar för den sjuke. Här lär det dock knappast bli någon direkt lagstiftning.

Yttterligare en väg som regeringen funderar på att är låta AMS hjälpa till i de fall där den sjuke inte kan återgå till sitt jobb.

- Jag är själv gammal målare och har jobbat som ombudsman och vet hur låst läget kan bli när någon till exempel är ordentligt skadad av lösningsmedel, berättade Hans Carlsson.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons