Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många svåra fall finns hos FARR

Annons

- 64 procent av cirka 7 000 kosovoalbanska flyktingar som kom före och efter kriget har givits permanent uppehållstillstånd.

Monica Annersten, församlingspedagog, aktiv inom FARR:s (flykting och asylgrupp) ser utlänningsnämndens generositet från annan synvinkel.

- Vår flyktingpolitik är allt annat än generös, den är närmast brutal.

- Beslutande domare, tjänstemän på migrationsverk och utlänningsnämd ser aldrig vad vi ser. Utarmade, trasiga människor, till synes utan hopp och framtid. Vi möter deras blickar så gott som varje dag. De framhärdar under olika sociala livsvillkor, med ett gemensamt - rädsla för en morgondag de inte vet något om. Att ligga i sin säng och plötsligt bli hämtad, släpad till en mordhotande make, förtryck, krigsskadat land utan framtidsvy. Listan kan göras lång.

Monica Annersten berättar att asylgruppen i Falun just nu arbetar med elva svåra flyktingärenden. De flesta är familjer med skolbarn och minderåriga.

- Mamma kom inte tillbaka, pappa planerar att döda dig! Så skriver ett iranskt barn till sin mamma som flytt till Sverige. Kvinnan kämpar med näbbar och klor för att slippa skickas tillbaka.

Kurder, iranier, en svårt diabetessjuk kosovoalbansk kvinna hyser hopp om att få stanna i svensk trygghet.

- Vi arbetar ibland dygnet runt och behöver pengar för att klara rättegångskostnader. Många äldre har tacknämligt givit oss bidrag.

Myndigheterna bekostar flyktingens grundärende och överklagande. Men om och när flyktingar tvingas hålla sig gömda är det FARR som betalar.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons