Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många stafettlöpare kollapsade i hettan

Annons

- Det här är det år vi haft flest deltagare som kollapsat på grund av värmen och flest ambulanstransporter, säger Britt Johnsén som är sjukdomsansvarig.

- Annars har det varit någon stukning och några skubbsår, men väldigt lite sådant.

Tretton personer kollapsade och tappade medvetandet under eller i samband med stafetten, och fördes till Mora lasarett i ambulans. Av dessa låg två personer kvar under natten till söndagen, men samtliga är nu utskrivna.

- Det blev körigt ett tag för dem på medicinavdelningen, men det gick att reda ut, säger Britt Johnsén.

Hon berättar att det sedan någ-ra år tillbaka finns vätskekontroller var tredje kilometer i spåret, men att det en sådan här varm dag hade behövts ännu fler vissa sträckor. Speciellt på eftermiddagen på de långa sträckorna.

Belastningen på sjukvårdspersonalen var extra hård vid Oxbergs och Eldris kontroller och, enligt Johnsén, kan det bli aktuellt med mer personal på de kontrollerna under vissa timmar nästa år.

Jenny Seilitz tjänstgjorde som läkare vid kontrollen i Eldris under tävlingens sista timmar. Trots den hårda arbetsbelastningen under dagen tyckte hon att det hade flutit på bra.

- Folk är väldigt glada och peppade inför att springa och det har varit fin stämning ända sedan starten, säger hon.

Sjukvård. Jenny Seilitz tjänstgjorde under eftermiddagen som läkare vid Eldris kontroll. Trots hårt arbete under dagen säger hon sig absolut vara villig att ställa upp igen kommande år. Foto: DAN HAVEMOSE

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons