Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sjukskrivna är ohållbart i längden

Annons

Jag såg en debatt i TV 4 med underrubriken: "Hur sjukt är Sverige".

Debattdeltagarna föreföll tämligen överrens om att situationen med höga sjukskrivningstal och ökande antal förtidspensioneringar på sikt är ohållbar och utgör ett hot mot nuvarande välfärdssystem som vi vant oss vid i Sverige.

Några lösningar på problemen framkom egentligen aldrig vilket kanske ej heller var att vänta.

Däremot måste det ha känts rent kränkande för de många sjuka och arbetslösa att åse detta sällskap sitta och försöka överträffa varandra om vad som var "rätt" analys av de höga sjukskrivningstalen.

Man fick hela tiden intryck av att deltagarna var överens om att folk antagligen inte är sjuka, att systemet med sjukskrivning missbrukas.

Jag tror man måste höja blicken en aning och se något vidare på problemen. Det kanske rent av är så illa att människor faktiskt blivit sjuka av sina arbeten. Ökade förekomster av projektanställningar med minskad anställningstrygghet för individen är säkert av betydelse - men hur ser det ut för övrigt på dagens arbetsplatser? Ständiga nedskärningar har resulterat i ökad arbetsbörda för kvarvarande personal.

Det förefaller som att vi nu skördar resultaten av 90-talets alla besparingar och dess vurm för privatisering och konkurrensutsättning. Var och en måste inse att det finns gränser för vad människan tål av ständiga omorganisationer.

En strävan måste vara att anpassa arbetsmiljö och arbetsvillkor till en hållbar hälsa helst upp till 65 år. Som det nu är verkar de politiska visionerna mest handla om ökad tillväxt, och därmed ökat materiellt välstånd. Om priset för detta skall betalas med utbredd ohälsa hos folket så har nog våra folkvalda hamnat i otakt med väljarna.

Thomas Wallin, konstnär, Falun

Mer läsning

Annons