Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många röstande i Orsa

Annons

Han är pensionerad pilot och toppar Sveriges pensionärers intressepartis (SPI) fullmäktigelista, alltså det parti som delvis är orsaken till extravalet.

Vid det ordinarie valet för några månader kom ett brev med fem röster bort. SPI, som saknade en röst för att komma in i fullmäktige, överklagade kommunvalet till valprövningsnämnden som gav partiet rätt.

När vallokalerna öppnade i Orsa på söndagsmorgonen sken solen och under hela dagen kom det en jämn ström av röstande till vallokalerna, åtminstone dem som TT besökte.

Att omvalet i Orsa fått så stor uppmärksamhet, inte minst på riksplanet, beror till stor del på Karin Svensson. I höstas kom hon in i Orsa kommunfullmäktige som representant för Sverigedemokraterna.

Inför omvalet bestämde sig övriga partier för att se till att inga främlingsfientliga partier kommer in i fullmäktige. Därför har i stort sett alla partiledarna och flera statsråd varit i Orsa, drivit valkampanj och pratat om fördelarna med ett mångkulturellt samhälle.

På samma sätt har främlingsfientliga aktivister rest till Orsa och drivit kampanj, fast åt andra hållet.

Under söndagen åkte representanter för Sverigedemokraterna runt bland vallokalerna i Orsa i partiets ombyggda gamla ambulans med två svenska flaggor på taket.

- Valet har gått bra, säger Roger Hedlund från Gävle som tillsammans med Eva Nyman rest till Orsa för att delta i Sverigedemokraternas valrörelse.

Ann Beskow (s), kommunstyrelsens ordförande, säger att det varit en annorlunda valrörelse.

- Vi har inte haft debatter dit alla partier inbjudits. Däremot har det varit ovanligt mycket debatter på tidningarnas insändarsidor, mer än vid höstens val, säger Ann Beskow som menar att den uppmärksamhet som valet fått på riksnivå är positiv.

- Men det är inte särskilt roligt om det enda som Orsa blir känt för är att vi i höstens val hade 121 personer som röstade på Sverigedemokraterna.

Vid årsskiftet bodde de i Orsa 7 015 personer. Cirka 100 av dem hade utländsk bakgrund, alltså ungefär lika många som det finns Sverigedemokrater i kommunen.

- Det lär finnas människor här med rötter till nazismen på 40-talet. När Ny demokrati kom fram till exempel, hade de plötsligt 4 mandat i kommunfullmäktige av sammanlagt 31, säger Ann Beskow.

- Jag tror att de flesta i kommunen tycker att den flyktingmottagning vi har fungerar väldigt bra.

Inte heller Hasse Thelin, 74, som innan han blev pensionär arbetade som helikopterpilot på Grönland, säger sig ha upplevt några invandrarproblem i Orsa.

- Nej, och det tror jag ingen annan heller har gjort. Däremot har vi stora problem med åldringsvården.

MIKAEL BERGLING/TT

Mer läsning

Annons